La Residència estudiantil més antiga de Catalunya a punt de tancar.

Col·legi Major Ramon Llull – Foto: Diputació de Barcelona

El Col·legi Major Ramon Llull considerat com la residència d’estudiants més antiga de Catalunya, ubicat en el recinte de l’Escola Industrial de Barcelona està a punt de tancar. La Diputació de Barcelona no vol renovar el contracte que té amb la Universitat de Barcelona des del 1989 i quan acabi aquest curs, està previst que no torni a obrir.

El Col·legi Major Ramon Llull és un centre adscrit a la UB i està associat al Consell de Col·legis Majors. Des de l’any 1929 l’edifici dissenyat per l’arquitecte Joan Rubió i Bellver, acull estudiants universitaris que venien a la ciutat procedent d’arreu de Catalunya o de fora del país. Durant anys va ser coneguda com ‘La Residència d’estudiants de Catalunya’.

Fa dues setmanes el rector de la UB, Joan Guàrdia va convocar a la gent a la capella de l’edifici per comunicar-los que aquest era el darrer curs que rebrien estudiants, quan finalitzi el curs, tancarà. El propietari de l’edifici és la Diputació de Barcelona que el va cedir a la UB amb un contracte que acabava l’any 2019, però que es va prorrogar fins aquest any, no vol la continuïtat.

Durant aquests quasi cent anys d’existència, molts han estat els estudiants que han passat per les seves habitacions i estances comunes, personatges tan famosos com Salvador Espriu o Carles Riba. També diferents personalitats la van visitar en algun moment de les seves vides, com Federico Garcia Lorca o Pompeu Fabra. Quan tanqui definitivament els estudiants que encara estiguin en ella seran acollits pel Col·legi Major Penyafort-Montserrat, també depenent de la Universitat de Barcelona.

L’any 2011 la Diputació ja volia tancar-la, però llavors la pressió dels estudiants amb mobilitzacions i manifestacions van aconseguir evitar-ho. Veurem si ara es produeix el mateix moviment en defensa de la residència d’estudiants més antiga de Catalunya.

Tags: Ramon Llull, Residència, tancaments

Notícies semblants: