Ovelles i cabres tornaran a pasturar les muntanyes del districte d’Horta-Guinardó de Barcelona

A partir de mitjans d’abril tornarem a veure una imatge que fa cent anys era força habitual a les muntanyes de l’actual districte d’Horta Guinardó de Barcelona, ovelles i cabres pasturant pels camins del vessant barceloní de la Serra de Collserola.

L’Ajuntament de Barcelona amb col·laboració del Consorci del Parc de Collserola han impulsat aquesta iniciativa que servirà per netejar el sotabosc i així prevenir els incendis forestals. És cert que altres parts de la Serra de Collserola ja hi ha establerts diferents ramats, però aquesta és una prova pilot per pasturar en el terme de Barcelona, que des del 2001 té una normativa que prohibeix l’activitat ramadera dins del municipi.

En aquest cas es tracta d’una activitat ramadera de transhumància, ja que el ramat d’entre 150 i 200 cabres i ovelles tan sols estaran tres mesos a Collserola. És un ramat procedent de fora que entre abril i juny estarà netejant les muntanyes de la ciutat i després tornaran a casa seva.

L’Ajuntament destinarà 100.000 euros a aquest projecte que ha tret a concurs. Es farà un tancat electrificat per guardar el ramat a l’antic camp de futbol de la Font del Gos, un dipòsit d’aigua per subministrar als abeuradors i una caseta com a magatzem pels dos pastors que cuidaran del ramat acompanyats dels gossos d’atura.

La feina que faran les ovelles i les cabres és la que normalment fan les desbrossadores, que a més de gastar combustible i contaminar, durant la temporada d’estiu no poden actuar pel perill d’incendi que suposen. Així aquest any aquest manteniment del sotabosc ho faran les ovelles i cabres com ho feien fa cent anys.

Mentre no es derogui la normativa de l’Ajuntament de Barcelona que prohibeix l’activitat ramadera, aquesta mena d’activitats s’hauran de fer en forma de transhumància, però ja hi ha diverses entitats que demanen que es derogui pel benefici que pot representar tenir ramats establerts a les muntanyes de la ciutat. Si així fos no es descarta ampliar-ho a altres barris com Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia o Nou Barris.

Tags: CN Barcelona, Ramats

Notícies semblants: