Sabeu quines són les platges catalanes més contaminades per microplàstics?

La investigació sobre la contaminació per plàstics presents en l’aigua dels nostres mars i oceans, s’ha expandit ràpidament en els darrers anys. En canvi, la presència de plàstics que sura en les nostres platges i les conseqüències que pot tenir en els banyistes, encara no està prou estudiat.

Un estudi fet per la Universitat de Barcelona (UB) demostra l’alta concentració de microplàstics que tenen les platges catalanes. L’estudi l’han dut a terme els membres del Grup de Recerca Consolidat en Geociències Marines amb la col·laboració de la delegació espanyola de l’ONG ‘Surfrider Foundation Europe‘ i s’ha publicat a la revista ‘Environmental Research Letters’.

Per elaborar l’estudi s’han recollit 25.000 microplàstics amb xarxes especials que duien embarcacions  de rems o  caiacs i surfistes que han recorregut dotze localitzacions: Llançà, Palamós, Arenys de Mar, Montgat, Llevant, Mar Bella, Nova Icària, Barceloneta, Sant Sebastià, Castelldefels, Coma-ruga i l’Ametlla de Mar. El resultat ha estat que en les zones de bany han trobat una concentració molt més alta que en estudis anteriors, en alguns casos més de sis plàstics per metre quadrat, ha afirmat la professora de la UB de la UB Anna Sánchez-Vidal.

De l’estudi es pot deduir que les zones de bany més contaminades per microplàstics de Catalunya són les de Barcelona. La que presenta més concentració és la platja de Sant Sebastià, seguida de Nova Icària i Llevant. Els investigadors ho atribueixen a la gran afluència de banyistes, però també als espigons que actuen com a mur de retenció. En general les platges catalanes presenten nivells de microplàstics iguals o superiors en alguns casos a la mitjana mundial.

En canvi, les menys contaminades són les platges de Llançà i l’Ametlla de Mar, encara que presenten una variació en determinades èpoques de l’any. Per exemple a Llançà hi ha menys concentració entre gener i febrer, atribuït als vents i els corrents marins i més alta a principis i després de l’estiu. Fins ara aquesta mena d’estudis es feien en alta mar, aquest és el primer que es fa en les zones de bany.

Tags: Contaminació, MIcroplàstics, platges

Notícies semblants: