Les càpsules de cafè no reutilitzables tenen els dies comptats?

L’esborrany de l’avantprojecte de la Llei de Prevenció i Gestió dels Residus i d’Ús Eficient dels Recursos de Catalunya que està preparant el govern a la que ha tingut accés La Vanguardia, segons publica el citat diari, contempla moltes mesures per reduir la utilització de plàstics d’un sol ús, les bosses que no siguin compostables i els envasos d’una sola dosi.

Entre les mesures previstes es preveu un gravamen pels envasos d’un sol ús o una sola dosi com són les càpsules de cafè que tant han proliferat en els darrers anys. Les càpsules de cafè que no siguin reutilitzables o compostables veuran incrementat el seu preu amb un nou impost. El que es pretén és que els productes que es distribueixin amb envasos reciclables o que no contaminin resultin més econòmics que els contaminants.

 

 

Altres mesures que preveu l’esborrany de l’avantprojecte d’aquesta llei.

🚫 Es prohibiran envasos d’un sol ús per productes alimentaris que no siguin compostables
🚫 Les bosses de plàstic d’un sol ús. Només s’autoritzaran les compostables certificades que s’hauran de pagar.
🚫 Les tovalloletes, bolquers i compreses d’un sol ús s’han de reduir en un 60% abans del 2030.
🚫 Es prohibiran els cosmètics, productes d’higiene i neteja que continguin microplàstics afegits.
🚫 Els lots de llaunes hauran de substituir les anelles de plàstic per altres materials degradables.
🚫 No es podran comercialitzar productes alimentaris en format d’una sola dosi, a excepció de l’oli d’oliva. El que es pretén és reduir els envasos.
🚫 Es prohibeixen els utensilis de plàstic d’un sol ús pel consum de menjar, com plats, gots, forquilles, etc.
🚫 En edificis de les diferents administracions no es podran distribuir begudes en envasos d’un sol ús.
🚫 Els cartutxos i tòners de les impressores hauran de ser reutilitzables.

👕 L’esborrany també contempla que els establiments de venda de roba de més de 1.200 m², hauran de reservar una zona a la venda de roba de segona mà, ja que els residus tèxtils també representen un problema pel medi ambient. Ja fa temps que va saltar la notícia sobre el desert d’Atacama a Xile que s’està convertint en un gran abocador de roba nova, fins i tot amb l’etiqueta.

🛒 Les botigues d’alimentació de més de 400 m² hauran de tenir una zona reservada a la venda de productes a granel o productes sense envasar.

🚭 Es prohibirà llençar les burilles i restes del tabac a les platges, parcs urbans, jardins, zones verdes i espais naturals. Es preveu implementar un sistema de retorn, quan es compri un paquet de tabac si es retornen les burilles del que ja s’ha fumat hi haurà una remuneració. De moment no es parla si aquest sistema de retorn l’assumiran els mateixos estancs o hi haurà punts establerts per a tal fi.

🚮 La taxa de recollida d’escombraries estarà en funció dels residus generats, és a dir les famílies o establiments que més residus generin pagaran més. El sistema de control podria ser a través de contenidors intel·ligents, bosses d’escombraries amb xip o recollida porta a porta.

Tags: Residus

Notícies semblants: