Una catalana finalista al Premi l’Inventor Europeu de l’any

Núria Espallargas Alvarez és una investigadora catalana que està entre els finalistes al Premi a l’Inventor Europeu de l’any, nominació que comparteix amb l’indonesi Fahmi Mubarok. Tots dos han creat un nou procés que permet utilitzar materials ceràmics que manquen d’un punt de fusió a altes temperatures, amb la finalitat de ser projectats sobre components industrials.

Els dos investigadors han resolt un problema que els experts en el seu camp no veien la forma de resoldre’l, afirma Antonio Campinos, president de l’Oficina Europea de Patents. La seva aplicació podria ser molt variada, des del sector de l’automoció, ferroviari, la indústria del vidre, extracció de metalls, fabricació d’eines fins a algun projecte de l’Agència Espacial Europea.

Núria Espallargas de 43 anys, va néixer a Esplugues de Llobregat, llicenciada en Química per la Universitat de Barcelona, però com molts altres investigadors formats en el nostre país, després d’acabar la tesi doctoral va decidir marxar fora i va agafar el rumb cap a Noruega on actualment és catedràtica de la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia.

L’any 2012 es va convertir en la dona catedràtica més jove de la Universitat noruega, amb tan sols 33 anys. L’any 2019 ja va ser finalista als Premis Europeus a Dones Innovadores per ser la creadora del ThermaSic, un mètode innovador amb pols de carbur de silici produeix un ruixat tèrmic més fort i ecològic.

Entre els finalistes hi ha una altra científica de Valladolid, Elena García Armada per la creació del primer exoesquelet robòtic adaptable per a infants que permet caminar als nens i nenes que utilitzen cadires de rodes durant les seves sessions de rehabilitació, reduint així la degradació muscular i les complicacions derivades de la seva immobilitat. L’invent d’Elena García es pot ajustar a un infant d’entre 3 i 10 anys en tan sols 8 minuts.

Tags: Premis

Notícies semblants: