Catalunya lidera un estudi per combatre el càncer de pàncrees amb el virus del refredat modificat genèticament.

El Doctor Ramón Salazar, cap del grup de recerca de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), director general de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), professor de la Universitat de Barcelona i membre del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa del Càncer (CIBERONC), lidera un estudi que està en fase 1 d’assaig, per combatre el càncer de pàncrees en estat avançat inoculant un virus del refredat modificat genèticament.

Es tracta dels anomenats virus oncolítics, virus modificats per tal que puguin ser capaços d’atacar les cèl·lules canceroses. En el cas del VCN-01, propietat de l’empresa VCN Biosciences, empresa emergent sorgida de l’IDIBELL, els resultats obtinguts fins al moment són força encoratjadors. “La modificació genètica d’aquest virus fa que, un cop s’integren dins les cèl·lules canceroses les fan explotar”, amb l’avantatge que no presenten gaires efectes adversos importants, en alguns casos els pacients tenen algun símptoma lleu de grip o refredat.

Es tracta d’un tipus d’immunoteràpia innovadora amb un gran recorregut en el tractament contra el càncer, en especial el de pàncrees que avui en dia no presenta molta supervivència. Els resultats preliminars mostren que el virus és capaç d’arribar fins als tumors primaris i les metàstasis, que és actiu i que incrementa l’activitat del sistema immunitari contra els tumors.

“Les dades obtingudes en aquest assaig clínic mostren la seguretat i el potencial de la immunoteràpia amb el virus VCN-01”, diu el Dr. Salazar. L’estudi s’ha publicat en la revista ‘Journal of ImmunoTherapy of Cancer‘ i es preveu iniciar la fase 2 de l’assaig a partir del setembre.

A més de l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital Universitari de Bellvitge, també han col·laborat en l’estudi l’Hospital Universitario 12 de Octubre, el Centro Integral Oncológico Clara Campal, l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO), Hsopital Ramón i Cajal, Centre Nacional d’Investigació del Cáncer (CNIO) i la Universitat Pompeu Fabra.

Tags: Càncer, Investigació

Notícies semblants: