Sabíeu que la icònica estrella de CaixaBank va ser obra de Joan Miró? Coneix la seva història.

Tapís dissenyat per Joan Miró – Foto: CaixaForum

A finals dels anys setanta del segle passat, la llavors Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears volia modernitzar la seva imatge corporativa i per això va decidir encarregar a l’agència nord-americana de Walter Landor, dissenyador gràfic d’imatges de marques com General Electric, Japan Airlines, Levi Strauss o Coca-Cola, una nova imatge que es convertís en la icona de l’entitat bancària.

Walter Landor, va triar per aquest encàrrec l’artista català Joan Miró que conjuntament amb Josep Royo un artista tèxtil van confeccionar un tapís amb el disseny del pintor. Un tros d’aquesta obra de 5 x 2 metres i 200 kg de pes, es va convertir en la imatge corporativa de la Caixa.

Es tracta d’una estrella de cinc puntes amb dos astres que segons la Fundació la Caixa, representen els valors culturals i socials de l’entitat, però sembla que segons Miró simbolitzaven una persona que introdueix una moneda en una guardiola. Sigui quin sigui el simbolisme, aquesta imatge s’ha convertit en la icona de l’entitat bancària des de fa 42 anys.

El novembre de 1980 el tapís es va exposar en l’exposició ‘Joan Miró. Obra gràfica’ en el Centre Cultural de la Casa Macaya de Barcelona per després passar al Museu de la Ciència, l’actual CosmoCaixa. Anys després va ser traslladat al vestíbul de la seu dels serveis centrals de la Fundació La Caixa on tan sols el poden veure els treballadors i els visitants a la Fundació.

Amb el pas dels anys el tapís necessitava una restauració que s’ha dut a terme aquest any, entre el 29 de març i el 22 d’abril en les instal·lacions de CaixaForum. La restauració ha estat a càrrec de l’equip de La Farinera, format principalment per dones.

Ara, acabada la restauració es pot contemplar en l’exposició ‘Estrella Miró CaixaForum’ des del passat 28 de març fins al 12 de juny en les instal·lacions de CaixaForum. L’entrada és gratuïta, però cal reserva prèvia. Un cop finalitzada l’exposició, segurament tornarà a la Fundació La Caixa.

Podeu reservar la vostra entrada 👉 aquí.

Tags: CaixaBank, Joan Miró

Notícies semblants: