Prohibit veure aigua de l’aixeta en 25 municipis de Lleida i Tarragona

El passat 30 de maig, la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues va recollir mostres de l’entrada i sortida de l’aigua de la planta potabilitzadora i els resultats no han estat satisfactoris. S’han trobat un elevat contingut de plaguicides en l’aigua que se subministra a diferents poblacions de les Garrigues. Les anàlisis mostren límits superiors als permesos en la normativa vigent de metolaclor i terbutilazina i per això han pres la decisió de prohibir veure aigua de l’aixeta en 24 municipis de Lleida i un de Tarragona.

Els municipis afectats són: L’Albagés, l’Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena, Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa (Lleida) i Senan (Tarragona).

La prohibició continuarà vigent fins que es faci un tractament amb carbó actiu per a eliminar la presència d’aquestes substàncies. Tampoc recomanen utilitzar-la per cuinar. El passat mes de maig aquests municipis que reben l’aigua del pantà d’Utxesa ja van tenir una prohibició similar durant tota una setmana.

Segons publica Som Garrigues Digital, el president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, a més de tractar les aigües amb carbó actiu, estan estudiant poder captar l’aigua d’un nou punt com podria ser del Pantà d’Albagés. “Cal buscar solucions per a captar en una altra zona, una doble captació o substituir aquesta i que vinguin aigües amb garantia sanitària per als nostres consumidors”, afirma Esquerda.

Tags: Aigua potable

Notícies semblants: