Els 30 pobles medievals més bonics de l’Estat. Quatre els tenim a Catalunya.

Besalú

National Geographic ha elaborat un mapa amb els 25 pobles medievals més bonics de tot l’Estat i quatre d’ells són a Catalunya. Són conjunts històrics que ens recorden l’esplendor de l’edat mitjana, recintes emmurallats, amb carrers de pedra que encara conserven aquella vida d’entre els segles V i XV i que cada cop que els visitem ens transporten a aquells temps.

Petites joies al llarg del territori que val la pena conèixer per endinsar-nos en la seva història, recórrer els seus carrers, les esglésies o ermites, els seus ponts, baluards o muralles donen fe de la importància que van tenir en segles passats.

La revista National Geographic Viatges ha triat 30 pobles de l’Estat espanyol que destaquen pels seus castells, muralles o centres històrics que ens recorden un passat gloriós i guerrer. Entre aquests 30 indrets trobem quatre catalans: Besalú, Peratallada, Montblanc i Montfalcó Murallat.

🏡 Els 30 pobles medievals més bonics de l’Estat

1. Laguardia (Alaba)
2. Montfalcó Murallat (Lleida)
3. Castellar de la Frontera (Cadis)
4. Niebla (Huelva)
5. Daroca (Saragossa)
6. Almazán (Sòria)
7. Olivenza (Badajoz)
8. Trujillo (Càceres)
9. Alquézas (Osca)
10. Alarcón (Conca)
11. Sigüenza (Guadalajara)
12. Morella (Castelló)
13. Frías (Burgos)
14. Montblanc (Tarragona)
15. Besalú (Girona)
16. Albarracín (Terol)
17. Santillana del Mar (Cantàbria)
18. L’Alberca (Salamanca)
19. Peñafiel (Valladolid)
20. Pedraza (Segovia)
21. Aïnsa (Osca)
22. Peratallada (Girona)
23. Montefrío (Granada)
24. Olite (Navarra)
25. Zafra (Badajoz)
26. Buitrago de Lozoya (Madrid)
27. Granadilla (Càceres)
28. Hondarribia (Guipúscoa)
29. Ureña (Valladolid)
30. Jerez de los Caballeros (Badajoz)

Peratallada

La revista National Geographic defineix els quatre indrets catalans que han merescut el seu reconeixement amb aquestes paraules.

Besalú: “És un dels nuclis medievals més ben preservats i en realitat no li falta de res. Situat a la comarca de la Garrotxa, Girona, s’entra al poble a través d’un majestuós pont romànic que condueix a l’interior del recinte emmurallat. Una vegada allí, carrerons empedrats s’entreteixeixen per a portar-nos fins a visites tan recomanables com l’església de Sant Vicenç del segle XII i la Sala Gòtica de la Cúria Real o el recorregut pel barri jueu”.

Peratallada: “Com un museu a l’aire lliure, però viu i trepidant, així és la visita a aquest petit poble empordanès, embolicat en sòlides muralles i amb carrers estrets i tortuosos en els quals s’alineen bars i restaurants amb encant. Conserva el seu caràcter rural i la seva distribució medieval original amb una preservació admirable.”

Montblanc: Si hi hagués un rànquing amb els pobles més i millor emmurallats d’Espanya, Montblanc estaria, com a mínim, en el podi. Per això és imprescindible aprofitar les visites guiades que es realitzen de les torres de la muralla, a més de circumval·lar-la per a descobrir els seus murs més magnètics. Abans de creuar qualsevol de les seves poderoses portes, val la pena donar un cop d’ull al seu celler modernista i, de pas, tastar qualsevol dels seus vins. És un poble que encara conserva el seu traçat ancestral i que condueix, a poc a poc, a racons màgics com l’Església de Santa Maria la Major, la Plaça Major o el mirat de Santa Bàrbara”.

Montfalcó Murallat: “No és que Montfalcó Murallat sigui un poble emmurallat. És que tot ell és una fortalesa. Situat en un promontori des del qual es domina tota la comarca de la Segarra, aquest baluard va ser molt valuós durant la Reconquesta i la consolidació de la corona d’Aragó. Més tard, el límit d’espai va limitar la seva expansió i es va convertir en gairebé un record. Avui dia, la seva indubtable fotogènia l’ha ressuscitat, oferint al viatger una experiència molt genuïna on no sols destaca el seu paisatge tan bé conservat i reconstruït. Pura pedra”.

Ja sabeu, si aquest estiu us voleu transportar a l’edat mitjana, feu un tomb per aquests pobles de Catalunya reconeguts per National Geographic.

Tags: Pobles bonics

Notícies semblants: