La Vall d’Hebron detecta un augment d’ingressos per la síndrome del nadó sacsejat.

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona alerta de l’augment d’ingressos que s’estan produint per l’anomenada síndrome del nadó sacsejat i ha posat en marxa una campanya per conscienciar a les famílies de les conseqüències greus que pot tenir sacsejar un nadó, encara que sigui jugant.

A la Vall d’Hebron en aquests sis mesos del 2022 ja s’han produït cinc casos, quan l’any passat tan sols van atendre un cas. En els darrers onze anys s’han produït un total de 27 casos de nadons amb traumatisme cranial abusiu per sacsejaments. El 74% eren menors de sis mesos.

Davant aquests casos, encara que són xifres relativament baixes, l’equip EMMA-Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència i el Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron, ha engegat un programa de prevenció per informar els pares, familiars i cuidadors de nadons que neixen al seu centre dels riscos que suposa sacsejar un nadó i les conseqüències que pot tenir.

“Una sacsejada de tan sols uns segons pot acabar amb un nadó cec, provocar-li seqüeles neurològiques irreversibles i fins i tot la mort. Les sacsejades fan que el cap del nadó pateixi moviments d’acceleració i desacceleració ràpids que, a causa de la gran mida del cap en proporció a la resta del cos i una musculatura del coll feble, faciliten que es produeixin lesions intracranials o un traumatisme cranial. Es coneix com a traumatisme cranial abusiu (síndrome del nadó sacsejat) i té com a símptomes més freqüents l’hemorràgia cerebral i retiniana, les fractures òssies i les seqüeles neurològiques”. Afirma el servei de neonatologia.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha editat un tríptic que sota el títol ‘Auxili! No para de plorar’, pretenen informar els pares i cuidadors que els nadons ploren, és la manera que tenen de comunicar-se amb nosaltres, per dir-nos que tenen gana, que els fa mal alguna part del seu cos, que estan mullats o simplement perquè volen la nostra companyia. En ell donen consells sobre el que s’ha de fer si el nadó no para de plorar.

Sovint l’estrès a què estan sotmesos els pares encara els desespera més davant el nadó que no calla. Recomanen deixar el nadó al bressol boca amunt i anar a relaxar-nos o bé canviar de cuidador si tenim possibilitats. A més de l’estrès també hi ha altres factors desencadenants com l’abús de l’alcohol o altres substàncies, unes expectatives no realistes sobre el desenvolupament del nadó, la violència masclista o haver estat víctima de violència masclista en la infància.

Tags: Nadons, Vall d'Hebron

Notícies semblants: