L’Hospital Clínic de Barcelona fa una un trasplantament pioner per segona vegada

El passat mes d’abril l’Hospital Clínic de Barcelona va fer per segona vegada un trasplantament d’úter entre una mare i la seva filla. Es tracta d’un trasplantament força complicat, ja que l’úter és un òrgan molt complex perquè té una xarxa de venes molt petites i fràgils en lloc de venes visibles com passa en altres òrgans.

Un dels requisits per fer aquesta mena de trasplantaments és que entre la donant i la receptora siguin familiars de primer o segon grau, per garantir la compatibilitat immunològica. Altres requisits és que la donant hagi complert el seu “desig gestacional” i que les dues persones implicades estiguin sanes per evitar riscos i complicacions.

Aquesta intervenció que va durar 18 hores es va fer el passat mes d’abril per un equip de 20 persones entre cirurgians, anestesistes i personal d’infermeria. La receptora que pateix la síndrome de Rokitansky, un defecte congènit de l’aparell reproductor femení. Les dones que neixen amb aquesta síndrome no tenen úter ni trompes de Fal·lopi.

Al cap de dos mesos de la intervenció, la pacient ja ha tingut la seva primera menstruació i s’espera que cap a finals d’any se li pugui implantar el primer embrió perquè pugui ser mare. La primera intervenció d’aquestes característiques realitzada a Espanya es va fer l’octubre del 2020 pel mateix Hospital Clínic.

El cap del Servei de Ginecologia, Francisco Carmona i el cap d’Urologia i trasplantament Renal, Antonio Alcaraz, van liderar la intervenció, que es considera força complexa. “Estem parlant probablement del trasplantament més complex que s’emprèn. Només equiparable a trasplantaments de cara”, va dir el doctor Alcaraz.

El doctor Carmona destaca que la part més difícil de la cirurgia és al final “quan l’úter està només unit per les artèries i venes que conservarem. En aquest moment és tremendament fàcil cometre un error, fer un moviment brusc que lesioni la vascularització i que perdem l’òrgan”.

Aquesta intervenció pionera a Espanya, s’emmarca dins un projecte d’investigació iniciat per l’Hospital Clínic ara fa cinc anys en el que estan involucrades una cinquantena de professionals. A tot el món s’han fet un centenar de trasplantaments d’aquest tipus amb una viabilitat del 80%.

Tags: Clínic, Trasplantaments

Notícies semblants: