Una desena de rucs pasturaran per la serra de Collserola per reduir el risc d’incendis forestals.

Foto: Twitter EMD de Valldoreix @EMDValldoreix

A la serra de Collserola ja fa temps que pasturen ovelles i cabres, ara arriben els rucs. De moment són 11 animals que han arribat a la masia Can Domènech de Valldoreix. La iniciativa ha estat dels pagesos de Collserola i ha rebut el suport del Consorci del Parc Natural a través del programa ‘Alimentem Collserola’.

Com les ovelles i les cabres, els rucs netegen el sotabosc que serveix com a combustible quan es produeix un incendi. De moment s’hi estaran un any en aquesta ubicació, on netejaran una superfície d’unes 15 hectàrees, però després està previst anar canviant de localització per tal de cobrir la major part de terreny forestal. Han triat animals petits per tal que puguin entrar més fàcilment al bosc i deixin el camí preparat perquè en acabat passin les ovelles i les cabres.

Amb aquesta iniciativa a més de reduir el material combustible del sotabosc, també afavoriran la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat. Els rucs han vingut des de l’Anoia, concretament del Bruc als peus de Montserrat, alguns havien estat decomissats, després de ser abandonats pels seus amos. Els ha portat Marc Arcarons del projecte ‘Ramats de Foc’ de la Fundació Pau Costa.

Els pagesos que encara queden a la serra de Collserola estan preocupats pel risc d’incendi que tenen les seves explotacions i més aquests dies que estem patint diverses onades de calor i que a causa del canvi climàtic, la perspectiva pels anys vinents no és massa esperançadora. Cal treballar per reduir els riscos en el futur.

El projecte que té un cost de 19.000 euros ha estat finançat en un 70% per una subvenció procedent de fons europeus i amb el suport del Consorci del Parc Natural a través del programa ‘Alimentem Collserola’ i del servei de suport a la pagesia ‘Arrela’t’. Aquests dos programes tenen per objecte promoure sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles així com la reactivació de l’agricultura i ramaderia als voltants de la ciutat de Barcelona.

També us pot interessar: Notícia del 30/03/2022

https://www.magradacatalunya.cat/2022/03/30/ovelles-i-cabres-tornaran-a-pasturar-les-muntanyes-de-barcelona/

Tags: Incendis, Pastures, Rucs

Notícies semblants: