Nou cas de discriminació per parlar català en una comissaria de la Policia Nacional de Catalunya

Plataforma per la Llengua denuncia als agents que van detenir una dona per parlar català en les dependències de la comissaria de la Policia Nacional de Terrassa. Els fets es remunten al passat mes de març quan una professora de català, d’origen marroquí es va personar a la comissaria per renovar el DNI i el passaport així com tramitar els papers per tal que els seus pares poguessin venir del Marroc i allotjar-se a casa seva.

A més de posar-li inconvenients per fer els tràmits, argumentant que només tenia cita per renovar el DNI i que per renovar el passaport havia d’haver demanat una altra cita, li van exigir que parlés en català. “Has de parlar en castellà, perquè som a Espanya”, li van dir, al que ella va accedir. En el transcurs de la conversa quan la professora canviava al català de forma espontània, li recordaven que ho havia de fer en castellà.

Ella es va equivocar en posar el número de casa seva, cosa que li va advertir a l’agent i després de repetir-li que havia de parlar en castellà, li va dir que per solucionar l’errada havia de tornar un altre dia. Tot eren inconvenients pel sol fet de parlar en català.

Fent cas de les indicacions de l’agent va demanar hora a una funcionària que la va atendre correctament i li va donar permís perquè sortís a fora a fer unes fotocòpies que necessitava per tramitar la documentació dels pares. Quan va tornar li va explicar a l’agent que hi havia a la porta, en català, que la funcionària l’estava esperant a dins, però l’agent li va exigir que parlés en castellà mentre l’apartava i deixava passar a altres persones.

Ella es va queixar i va sortir un altre agent que li va dir que encara que ell entenia el català perquè era d’Eivissa, havia de parlar en castellà perquè el seu company no l’entenia. L’agent de l’entrada li va dir que li digués l’hora de la citació en castellà i quan ella accedint ho va fer, molt sarcàsticament li va dir, en castellà: “Molt bé. Si és molt fàcil, oi?”. Ella li va contestar que “aprendre idiomes és una cosa bona” i més per a un funcionari com ell, que ha d’atendre a la ciutadania.

Després de tot aquest periple pel sol fet de parlar en català, llengua cooficial del nostre país, la professora va acabar detinguda. Segons els agents, per haver-se negat a identificar-se, cosa absurda, ja que moments abans havia estat renovant el DNI i per faltar al respecte a un agent de la policia.

En el seu moment Plataforma per la Llengua va fer una crida per tal de trobar una persona que ho va gravar tot i algun testimoni més. Afortunadament, van poder localitzar la gravació que s’adjunta a la denúncia que finalment han pogut presentar quan la professora ha rebut la sanció administrativa on consta la identitat dels dos agents que la van detenir.

Plataforma per la Llengua li facilitarà la defensa legal a través d’Arrels Advocats, que considera que el que va succeir a la comissaria de Terrassa són fets constitutius de quatre delictes: coaccions, falsedat en document públic, detenció il·legal i contra la integritat moral. En la denúncia també demanen que es faciliten les gravacions de les càmeres de seguretat de la comissaria i la identificació dels altres agents implicats en els fets.

Tags: català, Llengua, policia

Notícies semblants: