Per fi Estopa, Creu de Sant Jordi d’enguany, introduirà un tema en català en el seu pròxim disc

Entrega Creu de Sant Jordi – Foto: presidencia.gencat.cat

El duo Estopa format pels germans David i José Manuel Muñoz de Cornellà de Llobregat, per primer cop en la seva trajectòria professional de vint-i-tres anys, incorporarà un tema en català en el seu pròxim disc, segons explica un bon amic seu, Hilario al programa ‘Tot es mou’ de TV3.

Com moltes de les famílies catalanes d’avui en dia l’origen l’hem de buscar en la immigració interior que es va produir a mitjans del segle passat. En el cas dels germans Muñoz, els seus pares van venir d’Extremadura a Cornellà on van obrir un bar davant la comissaria de la policia nacional. La llengua materna de David i José Manuel ha estat el castellà i en poques ocasions s’han atrevit a cantar en català, malgrat que el parlen perfectament com vam poder comprovar en les paraules que van dir en rebre la Creu de Sant Jordi.

Al Teatre Monumental de Mataró on es feia la cerimònia d’entrega, Estopa reivindicava una Catalunya “plural i mestissa” amb aquestes paraules pronunciades íntegrament en català:

“Volem compartir aquest honor amb les persones que volen un futur digne, més ecològic i més democràtic. Amb els quals volen una Catalunya solidària amb els més febles, oberta, igualitària, plural, mestissa i cosmopolita. Una autèntica terra d’acolliment que sigui un exemple per a tothom”.

Moltes van ser les crítiques cap a la Generalitat per haver concedit la Creu de Sant Jordi a uns cantants que malgrat ser catalans i viure i treballar a Catalunya, mai han registrat un tema en la nostra llengua. La Generalitat defensava aquest guardó en el fet de ser el grup català que més discs ha venut i per la popularitat de les seves cançons. Ara per fi, tindrem una cançó d’Estopa en català i esperem que no sigui l’última.

Escoltem Estopa en una de les comptades ocasions que han cantat en català. Va ser per la Marató de TV3 del 2008, cantant ‘El quarto dels trastos’ d’Albert Pla.

Tags: catalans, Estopa, Música

Notícies semblants: