Tanca a Catalunya l’estació de tren en funcionament més antiga d’Europa

L’estació Sant Andreu Comtal, ubicada en la Plaça de l’Estació, molt a prop de la Plaça Orfila del barri de Sant Andreu Arenal de Barcelona, tancarà portes molt aviat. Quan estiguin acabades les obres del tram de la Sagrera – Sant Andreu – Passeig de Santa Coloma, serà substituïda per una altra infraestructura més moderna soterrada i ubicada a uns quants metres de distància.

És l’edifici ferroviari en servei més antic d’Espanya i la instal·lació més antiga d’Europa. Es va inaugurar l’any 1854 quan va entrar en funcionament la línia Barcelona-Granollers. La van batejar amb el nom de Sant Andreu Comtal pel poble on estava situada, Sant Andreu no es va annexionar a Barcelona fins a l’any 1897, i perquè estava situada al costat del Rec Comtal, una infraestructura hidràulica, un canal que proveïa d’aigua als veïns i indústries de la ciutat.

El Rec Comtal que es va construir al segle X en temps del compte Miro I, comte de Barcelona, Girona i Osona, va subministrar aigua als habitants de Barcelona fins al segle XIX, quasi mil anys. Prenia l’aigua de Montcada i Reixac i travessava tota la Ciutat Vella fins a desembocar al mar. Encara avui en dia al barri de Vallbona, un dels tretze barris que componen el districte de Nou Barris, es pot veure un tram al descobert de l’antic Rec Comtal que els veïns utilitzen per regar els horts.

Actualment, l’estació de Sant Andreu Comtal dona servei a la línia R2 de Rodalies Renfe i la línia R11 de Mitjana Distància. També té correspondència amb l’L1 del metro de Barcelona. Així serà la nova estació Sant Andreu Comtal 👇​

 

Tags: Estació, Renfe, Sant Andreu Comtal

Notícies semblants: