Mor la reina Isabel II d’Anglaterra, la reina que més anys ha estat al tron.

La reina Isabel II d’Anglaterra i de catorze estats independents que van optar per la monarquia quan es van independitzar del Regne Unit, Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Jamaica, Bahames, Granada, Papua Nova Guinea, Illes Salomó, Tuvalu, Santa Lucia, Sant Vincent i les Granadines, Belize, Antigua i Barbuda i Saint Kitts i Nevis, ha mort avui amb 96 anys.

Elizabeth Alexandra Mary va accedir al tron amb tan sols 25 anys quan va morir el seu pare Jorge VI l’any 1952 i va ser coronada com a Isabel II l’any següent. Fins ara ha estat la reina (dona) que més anys ha estat en el tron d’un país, en total 70 anys i 214 dies. Fins aquest passat mes de juny la reina més longeva era Bhumibol Adulyadej de Tailàndia. Tan sols l’ha superat el rei Lluís XIV de França que va estar al capdavant del país durant 72 anys i 110 dies, entre els anys 1643 i 1715.

Casada l’any 1947 amb Felip de Grècia i Dinamarca, més tard Felip d’Edimburg mort fa poc més d’un any, van tenir quatre fills, Carles, Ana, Andres i Eduard. Isabel II sempre s’ha caracteritzat per la seva autonomia, la seva forma de vestir, sempre amb tonalitats cridaneres com el groc de cap a peus. Mai ha volgut abdicar a favor del seu primogènit el príncep Carles a punt de fer els 74 anys. Ara falta saber qui serà el pròxim monarca d’una de les potències mundials, el príncep Carles o aquest abdicarà a favor del seu fill el príncep Guillem de Cambridge.

Des que es va anunciar que l’estat de salut de la reina Isabel II, tot el Regne Unit està vivint hores de dol. La televisió britànica va interrompre la seva emissió i tan sols informava sobre l’estat de la reina. Tots els membres de la família reial, inclòs el príncep Enric que viu als Estats Units, s’han reunit per estar les darreres hores al costat de la reina. Sens dubte serà el funeral d’estat més important d’aquest segle i potser del segle passat.

Tags: Isabel II, Morts

Notícies semblants: