El primer edifici de l’Estat construït amb una impressora 3D s’ha fet a Barcelona

Un grup d’estudiants i professionals de l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya) —IAAC, ha presentat el primer edifici de l’Estat espanyol construït amb una impressora 3D, utilitzant fang i el sistema Crane WASP. El prototip s’ha fet a les instal·lacions de Valldaura Labs a Collserola.

El projecte anomenat TOVA pretén modificar la forma de construcció que tenim avui en dia apostant per adoptar mètodes de construcció més sostenibles i curosos amb el medi ambient. En la construcció d’aquest edifici s’han fet servir productes de proximitat, com és el fang que empraven els nostres avantpassats i mà d’obra de la zona. La ubicació de l’edifici es va fer tenint en compte que els materials es poguessin obtenir en un radi inferior a 500 metres del lloc de construcció. Es van estudiar les propietats del sòl on es pogués aconseguir argila i aigua per poder elaborar el fang que s’usaria per a la construcció de les parets, la subestructura està feta a base de geopolímers i la coberta de fusta.

L’obra s’ha fet en menys de dos mesos, amb materials de proximitat que no han generat residus, mà d’obra local i amb una petjada de carboni quasi nul·la. Un projecte molt interessant per fer front al canvi climàtic i a la crisi d’habitatges que hi ha arreu del món. Molt útil en casos de catàstrofes naturals on es presenta la necessitat de fer noves cases amb urgència pels damnificats.

De moment han fet una construcció petita, però la idea és comptant amb la col·laboració de WASP, fer una casa molt més gran amb aquesta tecnologiaWASP, o World‘s Advanced Saving Project, és una empresa italiana que actualment està construint un poble sencer amb la seva impressora 3D de construcció a gran escala.

Tags: Edifici 3d

Notícies semblants: