Troben a Catalunya els primers exemplars d’una nova espècie invasora: la vespa oriental.

S’ha detectat a Barcelona una nova espècie invasora: la vespa oriental. Segons publica La Vanguardia, es va trobar un niu en la caixa d’una persiana d’un edifici de mercaderies perilloses del Port de Barcelona. Es tracta del primer rusc d’aquesta espècie que es troba a Catalunya.

El passat 8 de setembre la Xarxa d’Alerta d’Espècies Exòtiques Invasores del Departament d’Acció Climàtica, va rebre l’avís de la presència del rusc. L’empresa encarregada de la retirada del niu creu que van poder capturar tots els exemplars, uns 200 en total, però no es descarta que algun pogués haver sortit del vesper. Ara continuen els treballs d’inspecció per veure si hi ha algun altre niu per la zona.

Es tracta de la ‘vespa orientalis‘, una espècie invasora procedent del Mediterrani oriental, l’Àsia occidental, l’Orient Mitjà i el nord de l’Àfrica oriental. La vespa oriental és una mica més gran que la vespa asiàtica i més petita que la vespa autòctona. Les picades són més doloroses que la de la vespa que habita Catalunya i més agressiva amb les abelles, motiu per què representa un perill per a la biodiversitat i per a les activitats agràries com el cultiu de fruiters i l’apicultura.

Segons ha declarat a TV3 Roger Vila, responsable de l’empresa Bionet de control de plagues que ha retirat el niu, aquesta espècie té un “comportament molt més agressiu amb les abelles, fa un atac massiu i mata a tota la colònia”. La vespa oriental també pot representar un perill per a la salut de les persones per les seves picades molt més doloroses. La vespa oriental és de color marró vermellós, amb taques grogues al cap i dues franges grogues al final de l’abdomen.

La ‘vespa orientalis‘ no està catalogada a Espanya com a espècie invasora, ja que fa anys s’havien detectat exemplars a València, Cadis, Màlaga, i aquest mateix any a Madrid, en una nau industrial d’emmagatzematge de contenidors de transport marítim, que és com acostumen a arribar al nostre territori.

 

Tags: Barcelona, vespa oriental

Notícies semblants: