L’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona el primer a crear una Unitat d’intervencions assistides per gossos.

L’Hospital de Sant Joan de Déu Barcelona ubicat a Esplugues de Llobregat va ser el primer centre hospitalari de l’Estat en implementar una Unitat d’intervencions assistides per gossos. La seva tasca és ajudar a relaxar els infants en moments especialment complicats per a ells, com quan els hi han de posar una via o estan a punt d’entrar al quiròfan.

El Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) és una entitat amb més de quinze anys d’experiència que treballa amb els professionals de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, per a facilitar la recuperació dels nens i nenes que estan ingressats, juguen amb ells mentre els hi treuen un somriure, els fan passar la por davant la situació per la qual estan passant i milloren el seu estat anímic. Mentre estan amb els seus amics de quatre potes s’obliden de la seva malaltia i dels tractaments, sovint dolorosos a què són sotmesos.

Els gossos estan ensinistrats des de ben petits per a dur a terme aquesta tasca i són sotmesos a quatre mesos de rigorosos protocols sanitaris. Com els professionals de la medicina, els peluts han de passar pels cursos de residents. Hi ha gossos residents de primer any, de segon, fins que arriben a convertir-se en autèntics professionals.

Treballen i conviuen amb els professionals tècnics del CTAC. Durant les hores laborables duen un peto que els identifica com treballadors del CTAC i es dediquen a les seves tasques i quan acaba la jornada marxen a casa on són un més de la família, com una mascota més. De bon matí surten amb la seva família a passejar i fer les seves necessitats i després es dirigeixen a la feina amb el seu tècnic.

Quan arriben a l’hospital es dirigeixen a la seva caseta, que podríem dir és el seu despatx on els tècnics els posen els petos, preparen les joguines amb què distrauran als infants i es preparen per a treballar quan algun metge o infermer els reclami. No estan sempre treballant, tenen el seu temps de descans en la caseta on tenen aigua, menjar i un lloc per descansar.

Són gossos sotmesos a estrictes controls sanitaris rutinaris, amb una higiene molt curosa i una alimentació adequada, tot per evitar qualsevol risc de contagi per paràsits als nens i nenes que juguen amb ells i que per la seva malaltia, acostumen a tenir el sistema immunitari deprimit. Actualment, 18 gossos treballen en aquesta unitat de l’hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

Eva Domènec, tècnica en intervencions assistides amb animals del CTAC, ens explica com es preparen abans d’anar a treballar, com és el seu despatx particular i la seva rutina a l’Hospital. 👇

 

Tags: Gossos, Hospital Sant Joan de Déu

Notícies semblants: