Exposició fotogràfica virtual per a visibilitzar les prohibicions a què estan sotmeses les dones de l’Afganistan

Des que els talibans van prendre el poder de l’Afganistan l’agost del 2021 les llibertats de les dones i nenes afganeses empitjoren cada dia, no poden estudiar ni treballar, la seva vida es limita a la família i la llar, no poden formar part de la vida política del país i si incompleixen alguna de les moltes prohibicions, són perseguides, torturades i fins i tot assassinades.

Per a visibilitzar aquesta manca de llibertat de les dones afganeses ha sorgit un moviment dirigit i coordinat per F8 Tours / F8 Estudio, un estudi fotogràfic de Navarra, especialitzat a realitzar exposicions virtuals. 70 representants del món de la fotografia, el cinema, les lletres, el periodisme, la sociologia, l’esport i inclòs la judicatura han volgut col·laborar en un projecte en defensa dels drets de les dones afganes. 29 mirades és una ambiciosa exposició fotogràfica virtual que recull 29 prohibicions que tenen les dones i nenes a l’Afganistan, que neix amb l’objectiu que tot el món conegui les moltes restriccions que pateix la dona en aquest país.

L’exposició la formen 32 imatges amb el seu corresponent peu de foto, que reflecteixen les polítiques restrictives del govern afganès contra la dona, que la humilien tan sols pel fet de ser dona. En ella es recullen les 29 prohibicions que tenen actualment, més tres temes que malauradament també han de patir: la violència domèstica, els matrimonis forçosos i el suïcidi de moltes dones del país que no poden suportar aquesta vulneració dels seus drets humans.

⛔​ Les 29 prohibicions i els autors de les fotografies

1. Prohibit treballar fora de la llar – Mara Saiz i Raquel Beck – Peu de foto: El meu ofici és la meva llar

2. Prohibit sortir de casa soles – Eva Cordero i Fernando Olmedo – Peu de foto: Dona sense vida

3. Prohibit tancar tractes amb comerciants masculins – Yolanda Purriños i Daniel Basteiro – Peu de foto: Els diners no donen la igualtat.

4. Prohibit ser tractades per metges masculins – Vicente Esteban i Isabel Coixet – Peu de foto: Aquest moment.

5. Prohibit estudiar en escoles, universitats o institucions educatives a les nenes de més d’onze anys – Eli Joya i Cristina Morató – Peu de foto: Un futur robat.

6. Obligació de cobrir-se des del cap fins als peus amb el burca – Pepa Valero i Ana Belén – Peu de foto: La roba de la vergonya.

7. Amenaces d’assots, pallisses i abusos verbals si no vesteixen d’acord amb les normes talibanes – Ginebra Siddal i Ana Liyu – Peu de foto: Tot allò que SÍ que hauria de ser.

8. Assots contra les dones que no es cobreixin els turmells – Beata Praska i Inma Santos Herrera – Peu de foto: Els turmells captius

9. Lapidació pública contra les dones acusades de mantenir relacions sexuals fora del matrimoni – Rebeca Alonso i Sandra Sabatés – Peu de foto: Dolor i llàgrimes per una mare lapidada.

10. Prohibició d’usar cosmètics – Eugenio Recuenco i Hebbaba Hameida – Peu de foto: Ser dona és el pecat.

11. Prohibició de parlar i donar la mà a homes que no siguin de la família – Ana Becerra i Gloria Bosch – Peu de foto: No parlis amb estranys.

12. Prohibit riure en veu alta – Edu Pereira i Pedro Blanco – Peu de foto:
Rebel·lia de la riallada

13. Prohibits els talons, ja que fan soroll (la dona no ha de ser escoltada en caminar). Un home no pot sentir els passos d’una dona – Noemí Domínguez i María Eizaguirre – Peu de foto: Passos… sense altura.

14. Prohibit anar soles amb taxi – Manuel González i Luis Alegre – Peu de foto: El viatge a cap lloc.

15. Prohibit participar en espais de ràdio, televisió o reunions públiques – Jesús Chacón i Alejandro Pedregosa – Peu de foto: Les invisibles.

16. Prohibit practicar esport i entrar en un club esportiu – Valeria Cassina i Paloma del Río – Peu de foto: L’or impossible.

17. Prohibit muntar amb bicicleta o motos – Begoña / Carlos i Fran Osambela – Peu de foto: El selló de la llibertat.

18. Prohibit portar indumentàries de colors cridaners, són sexualment atractius – Kristina Reche i Itziar Miranda – Peu de foto: Per sobre de les normes.

19. Prohibit reunir-se en festes com l’Eids, amb motiu recreatiu – Elena San Francisco i Julieta París – Peu de foto: Propietàries del nostre cos.

20. Prohibit rentar roba en els rius o places públiques – Luis Bueno i Fran Osambela – Peu de foto: Les rentadores trencades.

21. Substitució de la paraula ‘dona’ en tots els noms de carrers o places – Toni Jiménez i Irene López Peña – Peu de foto: Petits horribles.

22. Prohibit treure el cap per la finestra – Carlos Quirós i Sergio C. Fanjul – Peu de foto: La llibertat allà a dalt.

23. Opacitat en les finestres de casa perquè les dones no puguin ser vistes des de fora – Cristina Otero i Daniel Zueras – Peu de foto: La finestreta de l’infern.

24. Prohibit que els sastres masculins prenguin mesures a una dona – Arancha Benedí i Begoña Abad – Peu de foto: Somnis sense mesura.

25. Prohibit accedir als banys públics – Carlos Santana i Verónica Escobar – Peu de foto: Yahannam -A les portes de l’infern-.

26. Prohibit viatjar en el mateix autobús que els homes – Juan Palomino i Rubén Vallejo – Peu de foto: Sense sortida d’emergència.

27. Prohibits pantalons acampanats (fins i tot sota el burca) – Velmock i Marta Quintín – Peu de foto: Tirar campanes al vol.

28. Prohibit filmar o fotografiar dones – Neus Vendrell i Nuria Muñoz Ortín – Peu de foto:
Vides latents.

29. Prohibit publicar imatges de dones en revistes i llibres – Mary Guillén i Ricardo F. Colmenero – Peu de foto: Actualitat i realitat.

🔴​ Els tres temes preocupants

1. La impunitat dels maltractaments en la llar – Rebeca Cárdenas i Iguázel Elhombre – Peu de foto: Violència en la violència.

2. Matrimonis Forçosos – Mariona Roure i David Trueba – Les noces blanques.

3. La decisió extrema: El Suïcidi – Abel Castro i Clara Hernández – Peu de foto: El suïcidi alliberador.

La intenció dels creadors del projecte és que aquesta exposició passi del món virtual al real, fent exposicions itinerants per tot el territori. La primera ja s’està preparant, es farà a Segovia del 29 d’octubre al 4 de desembre. Esperem que aviat arribi a Catalunya.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de 29Miradas (@29miradas)

Podeu fer la visita virtual a l’exposició 29 mirades 👉​ aquí.

Tags: Afganistan, dones

Notícies semblants: