Viladrau restringeix l’accés als boscos per evitar el robatori de castanyes

El Montseny és terra de castanyes, però els castanyers tenen amo. Darrerament, els responsables del parc natural i de les explotacions de castanyes, han detectat que estan augmentant els comportaments incívics per part d’alguns dels visitants que en aquesta època de tardor acudeixen als boscos per recollir castanyes.

El problema no són les famílies que potser agafen unes quantes castanyes per menjar a casa, el veritable problema són els grups organitzats que van proveïts de sacs per recollir el màxim possible per després fer negoci amb elles, ha dit l’alcaldessa de Viladrau, Noemí Bastias.

És per això que a partir d’aquest mes d’octubre, Viladrau ha posat en marxa un dispositiu de control en els camins d’accés als boscos per restringir l’accés i evitar la massificació així com controlar que la gent no entri amb sacs per collir les castanyes. En aquestes dues setmanes que han passat del mes d’octubre ja s’han fet una vintena de comisos.

El 80% del terreny del parc natural del Montseny és de titularitat privada i la gent no pot entrar lliurement i endur-se les castanyes. Més enllà de les famílies que passegen pel bosc i agafen alguna castanya que ha caigut a terra, altres tenen un comportament incívic, sacsejant els castanyers per fer caure el fruit, cosa que perjudica l’arbre. Tan sols s’han de recollir les que han caigut de l’arbre perquè ja estan en el seu punt de maduració i sempre amb el permís del propietari del terreny.

“El que no pot ser és que, després de tot l’esforç de manteniment dels propietaris, vingui la gent i s’emporti sacs de castanyes.”, va dir un guarda forestal del parc, que recorda que hi ha finques públiques on la gent pot agafar les que han caigut a terra. La castanya que es cull a Viladrau i altres pobles del Montseny com Espinelves, Arbúcies i Sant Hilari és una mica més petita que la gallega, però molt més dolça.

I si voleu conèixer més de prop el món de la castanya, Viladrau celebra la 27a Fira de la Castanya el pròxim cap de setmana.

 

Tags: Castanyes, Montseny, Viladrau

Notícies semblants:

Últimes Notícies