El dimarts 25 d’octubre es produirà un eclipsi de sol parcial que es podrà veure a Catalunya

El pròxim dimarts 25 d’octubre al matí es produirà un eclipsi parcial de sol que serà visible a Catalunya. Aquest fenomen astronòmic es produeix quan el Sol, la Lluna i la Terra estan alineats, llavors la Lluna s’interposa entre la Terra i el Sol tapant l’astre completament si és una alineació perfecta o parcialment com el que veurem la setmana vinent en el que la Lluna no acabarà tapant totalment el Sol.

Segons ha informat l’Institut Geogràfic Nacional, serà visible a gran part d’Europa, al nord-est d’Àfrica i Àsia occidental. A l’Estat espanyol tindrà una magnitud màxima de 0,12 a Girona, 0,10 a Barcelona i per sota de 0,10 a la resta de Catalunya, nord del País Valencià, Balears, Aragó, Navarra, País Basc, La Rioja, Cantàbria, Astúries i nord de Castella i Lleó. La magnitud o fase d’un eclipsi solar és la fracció del diàmetre solar ocult per la Lluna respecte al diàmetre total del Sol.

Mapa de l’eclipsi de l’Observatori Astronòmic Nacional

L’eclipsi durarà una hora i nou minuts, a Barcelona començarà a tapar-se el Sol a les 11:33 h i acabarà a les 12:43 h, tenint el seu punt màxim a les 12:07 h del migdia. El pròxim eclipsi parcial de Sol serà el 29 de març del 2025 i per veure un eclipsi total solar haurem d’esperar fins al 12 d’agost del 2026 o al 2 d’agost del 2027.

Els científics i oculistes recomanen no mirar directament al Sol durant les hores de l’eclipsi, s’ha de fer amb filtres o vidres especials, per evitar cremades en els ulls. Es poden utilitzar filtres de soldador, però en cap cas s’ha d’estar més de 30 segons mirant directament l’eclipsi, ja que els raigs ultraviolats poden causar danys irreparables en la retina.

Tags: Eclipsi de sol

Notícies semblants: