Avui fa 31 anys de la mort de Montserrat Roig, tot un referent de la cultura catalana i del feminisme.


Avui fa 31 anys que ens va deixar la periodista i escriptora catalana, Montserrat Roig amb tan sols 45 anys. Montserrat Roig va ser tot un referent de la cultura catalana i del feminisme. Va néixer a Barcelona en una família de la burgesia catalana de l’època i es va criar a l’Eixample barceloní. El seu pare era escriptor i advocat i la seva mare, filòloga i també escriptora, cosa que va fer que la infància de la Montserrat estigués plena de literatura.

L’any 1961 va iniciar els estudis d’Art Dramàtic a l’escola Adrià Gual, on va coincidir amb Maria Aurèlia Campmany amb qui va tenir una estreta amistat durant tota la vida. Amb tan sols 20 anys es casa i té un fill, però el matrimoni dura poc més de tres anys. Es llicencia en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, on anys després va impartir classes de llengua catalana.

Des de ben jove participava en moviments de protestes estudiantils, eren els darrers anys de la dictadura franquista quan es comencen a veure les primeres manifestacions en contra del règim. Es va afiliar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Montserrat Roig va ser una de les escriptores més representatives de la literatura dels anys 60 i 70 del segle passat, sempre compromesa amb la cultura catalana i el feminisme, una pionera en aquells temps de la defensa de la dona.

La seva obra va ser molt prolífica, ja a l’escola primària va rebre un premi a la seva escola per un treball. Una de les seves primeres obres va ser Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen, per la que va rebre el Premi Víctor Català de l’any 1970, l’any 1977 va ser Premi Sant Jordi per El temps de les cireres i el Premi Crítica Serra d’Or per Els catalans als camps nazis. Altres obres com Ramona, adeu, L’hora violeta, L’òpera quotidiana, La veu melodiosa o El cant de joventut, van ser grans títols dels anys 70.

També va exercir fora de Catalunya, com a lectora de llengua castellana a la Universitat de Bristol entre els anys 1973 i 1974 i més tard com a professora visitant en la Universitat de Strathclyde de Glasgow, l’any 1983. La seva participació en la televisió va passar pel canal català de Televisió Espanyola on feia un programa d’entrevistes a personatges populars, però a causa de la censura de l’època la seva relació amb la televisió no va fructificar.

Montserrat Roig va participar en les Primeres Jornades Feministes de Catalunya, reivindicant el fet de la dona catalana independent, amb molt de respecte per a les dones immigrants que malgrat viure a Catalunya durant anys no parlaven la nostra llengua.

Malauradament, aquesta gran escriptora referent de la cultura i la llengua catalana, va morir prematurament a l’edat de 45 anys a causa d’un càncer.

Tags: MOntserrat Roig

Notícies semblants: