L’estafa amb criptomonedes més gran d’Europa desmantellada arran d’una denúncia feta a Puigcerdà


Segons nota de premsa dels Mossos d’Esquadra, la policia catalana conjuntament amb la Guàrdia Civil han participat amb altres policies d’Alemanya, Suècia, Finlàndia, Letònia, Ucraïna, Geòrgia i Albània, en el desmantellament de l’estafa en criptomonedes més gran d’Europa, que es va començar a investigar arran d’una denúncia feta per una dona de Puigcerdà a la Cerdanya, ara fa quatre anys.

A l’Estat espanyol, la investigació dirigida d’un Jutjat de la Seu d’Urgell i la Fiscalia de Lleida, ha aconseguit desmantellar la branca criminal que treballava a Albània estafant a persones d’arreu del món a través de webs falses i on han desmantellat sis centres de trucades, s’han detingut dos dels màxims responsables i intervingut 155 ordinadors. S’estima que només a Espanya hi ha 17.000 afectats.

Els investigadors calculen que la xarxa criminal guanyava 400 euros al minut i 50 milions al trimestre. En total uns 2.400 milions des que fa quatre anys es va iniciar la investigació. La seva forma d’actuar era captar a les víctimes oferint-los fer una petita inversió en criptomonedes per guanyar molts diners. Operaven a través de webs falses i quan les víctimes veien que havien augmentat la seva inversió les animaven a invertir més, quan ho feien ja no els permetien fer la retirada dels diners.

L’origen de la investigació va ser el 2018 arran de la denúncia d’una dona gran, veïna de Puigcerdà, que va presentar denúncia als Mossos d’Esquadra afirmant que li havien estafat més de 800.000 euros. La dona va rebre una trucada d’un suposat expert en finances que li va proposar fer inversions milionàries, ella en un primer moment va invertir 250 euros. Quan els estafadors li comunicaven que havia tingut beneficis, va anar invertint més i més diners. L’organització li va instal·lar un programa al seu ordinador per controlar tots els moviments econòmics que feia fins que va acabar perdent tots els seus estalvis. La rendibilitat que oferien era molt alta, invertint 250 euros com va fer la dona de Puigcerdà, podies anar guanyant progressivament des de 2.000 fins a 4.000 euros. Aquest fals atractiu és el que feia que les víctimes anessin invertint cada cop més diners.

En total a Europa s’han desmantellat 15 centres de trucades, dos detinguts, 16 investigats i més de 355 ordinadors i mòbils interceptats amb informació important, a més de criptomonedes, comptes bancaris i diners. A hores d’ara la investigació continua oberta per tal de localitzar a tres dels cinc màxims responsables de l’organització.

Tags: criptomonedes, Estafes, Mossos

Notícies semblants: