L’Hospital de Bellvitge transformarà els llençols en bosses reutilitzant 3.000 kg de roba.


L’Hospital de Bellvitge està efectuant una prova pilot per a donar una nova vida als llençols, cobrellits i uniformes vells que fins ara es llençaven, transformant-los en bosses de mà o sacs que substituiran a les bosses de plàstic que s’utilitzaven per a dispensar els productes de la Farmàcia Hospitalària i el transport de la roba bruta.

Amb aquesta reutilització aconseguiran evitar fins a 3.000 kg de residu tèxtil que sovint va a parar a descampats de països del tercer món o deserts com el d’Atacama a Xile, convertint-se en un problema seriós pel medi ambient. A més aquesta prova pilot d’economia circular, sota el lema “Roba d’anada i tornada” que veurem imprès en les bosses o sacs, ha creat dos llocs de treball de la mà de la Fundació Engrunes, una entitat sense ànim de lucre que treballa per a proporcionar feina a persones en risc d’exclusió social.

Després de passar per un procés d’higienització dels llençols, cobrellits i uniformes en desús, es fan bosses que serviran per a la distribució dels productes de la Farmàcia Hospitalària i sacs per a la bugaderia de l’hospital així com la recollida de la roba bruta del personal sanitari dels Centres d’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Del 19 al 27 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i precisament aquest any està dedicada a la sostenibilitat dels tèxtils. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte ICS Verds, impulsat per l’equip de Medi Ambient de l’ICS amb l’objectiu d’arribar a la mobilitat sostenible utilitzant energies renovables, potenciant l’estalvi energètic i la gestió de residus a tots els hospitals i centres sanitaris, així com a la mateixa institució.

Segons informa l’Agència de Residus de Catalunya, cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de roba a l’any i es llencen a l’abocador 147.000 tones de residus tèxtils. Tan sols el 12% d’aquests residus són reaprofitats. S’estima que en un hospital de referència com el de Bellvitge, amb aquesta iniciativa es podrien evitar 2.950 kg de residu.

Tags: Fundació Engrunes, Hospital Bellvitge, Reciclar, residu tèxtil

Notícies semblants: