Troben una nova espècie de cargol d’aigua diminut i endèmic al riu Fluvià


L’Associació Catalana de Malacologia (ACM), amb seu al Museu de Ciències Naturals de Barcelona que fa més de vint anys que treballa en la recerca científica i divulgació de temes relacionats amb els mol·luscs, ha trobat un cargol d’aigua diminut i endèmic a la conca del riu Fluvià. Concretament al petit poble de Vilert al terme municipal d’Esponellà al Pla de l’Estany. El descobriment es va fer després del temporal Glòria que va passar per la Península el gener del 2020. Per aquest motiu els investigadors l’han batejat amb el nom de ‘Vilertia‘.

Segons ha confirmat un laboratori d’Alemanya, la troballa que es va fer de forma casual és excepcional, ja que a més de tractar-se d’una nova espècie és un nou gènere i de caràcter endèmic, perquè no s’ha trobat en cap lloc més del món. El Vilertia és un cargol molt petit, els exemplars més grans no passen d’1,5 mil·límetres, cosa que afegit al fet que viuen en aigües subterrànies, fa difícil detectar-los. Els descobridors van tenir sort del temporal que va fer pujar els aqüífers deixant a la vista el petit cargol.

Després del descobriment van poder capturar algun exemplar pel seu estudi en el qual els investigadors van detectar que “és cec perquè no té ulls” i també que “és un bon bioindicador”, el que vol dir que les aigües de les fonts estan netes, ja que es tracta d’una espècie que no podria viure en aigües contaminades.

Ara l’ACM demana que es mantinguin les fonts on s’ha descobert el ‘Vilertia‘ en l’estat actual, sense fer cap actuació, per tal de preservar aquesta nova espècie de cargol de closca circular i una mica plana.

La nova espècie de Vilertia Galeata, ja té el seu espai a la Viquipèdia.

Foto: Captura de Viquipèdia.
Tags: Nou cargol, Vilertia

Notícies semblants: