Sant Miquel del Fai tornarà a obrir aviat

Foto: Viquipèdia/Elmoianes

El Monestir de Sant Miquel del Fai construït en un cingle dins el paratge natural dels Cingles de Bertí, al terme municipal de Bigues i Riells al Vallès Oriental va ser fundat per Gombau de Besora després que els comtes de Barcelona li cedissin els terrenys l’any 947 per poder construir un petit monestir que acollís a uns 10 monjos benedictins. L’edifici del Monestir data del segle XV.

Al llarg d’aquests segles el Priorat del Fai ha passat per diverses mans, primer Gombau de Besora el va cedir al Monestir Provençal de Sant Víctor de Marsella fins a l’any 1567 que el Papa el va posar sota la tutela de la Catedral de Girona. Cada cop anava perdent importància i quedaven menys monjos en ell, fins que l’any 1832 va quedar abolit el Priorat del Fai. Després de la desamortització de Mendizábal del segle XIX va passar a mans de particulars, encara que els rectors de Riells van continuar celebrant actes religiosos en ell, fins a l’esclat de la Guerra Civil Espanyola l’any 1936.

El Monestir de Sant Miquel del Fai, és un dels edificis més representatius del gòtic que es conserven integres a Catalunya. Durant el segle XX es va convertir en un centre turístic on acudien molts barcelonins per passar el cap de setmana gaudint de la natura i les aigües que discorren pel voltant.

L’any 2017 va passar a mans de la Diputació de Barcelona qui va tancar tot el recinte per poder fer obres de restauració i estabilització de les cingleres per garantir la seguretat dels visitants. Segons nota de premsa de la Diputació, podria obrir-se al públic el pròxim mes de març, un cop s’acabin les obres que han costat quasi sis milions d’euros.

De moment només tenen previst obrir els caps de setmana i festius amb entrada gratuïta. El recinte tindrà un aforament per a 200 persones amb un aparcament per a 80 vehicles i 2 autocars. Per evitar aglomeracions i problemes de massificació, s’haurà de fer amb reserva prèvia. La Diputació ha cedit la gestió de la finca de Sant Miquel del Fai i de l’Espai Natural dels Cingles de Bertí, a la Gerència de Serveis d’Espais Naturals que en futur s’integrarà en la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Tags: Sant Miquel del Fai

Notícies semblants: