La Baguette francesa declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO


Aquest dimecres passat, la Baguette francesa va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, el pa més popular de França que ven cada any més 6.000 milions de barres. Des d’ara el procés de fabricació i la cultura de la baguette entra a formar part de la llista d’aquest patrimoni, creada l’any 1990.

Actualment, hi havien sis fórmules gastronòmiques o especialitats culinàries declarades com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, sis menjars basats en la tradició d’una comunitat cultural expressada per un grup, a les que ara s’afegeix la Baguette francesa.

🔹  Pizza Napolitana: Un plat típic de la cuina italiana amb origen en una massa de pa, coberta de salsa de tomàquet, orenga, all i oli d’oliva que data de l’any 1715 (2017).

🔹  Kimchi coreà: Un plat elaborat amb la tècnica de la fermentació amb vegetals com el cogombre, la col xinesa o el nap, als que s’afegeix sal, all, gingebre o pebrots picants. És un plat molt saludable amb baixa aportació calòrica (2015).

🔹  Cafè turc: Un cafè aràbic molt que té una consistència com la de la farina, elaborat artesanalment des de fa segles (2013).

🔹  Pa de gingebre: El pa elaborat a Croàcia des del segle X i que actualment és un dolç típic de les festes nadalenques d’arreu del món (2010).

🔹  Washoku: La cuina japonesa tradicional basada en ingredients naturals i saludables (2013).

🔹  Dieta mediterrània: Com la japonesa, la dieta mediterrània també és bassa en ingredients saludables, com l’oli d’oliva, el peix fresc, la fruita de temporada, els formatges casolans o els cereals (2013).

🔹  Baguette francesa: El procés d’elaboració i les tècniques necessàries per fer la baguette, les pautes de consum i la popularitat d’aquesta mena de pa que ha traspassat la frontera francesa, ha estat l’última fórmula gastronòmica a entrar a formar part de la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (2022).

Tags: Baguette, Patrimoni Cultural Unesco

Notícies semblants: