Tres pobles catalans han entrat aquest any a formar part dels Pobles més bonics d’Espanya

L’Associació dels Pobles més bonics d’Espanya certifica cada any quins són aquests pobles de menys de 15.000 habitants basant-se en diferents criteris: que tinguin un patrimoni arquitectònic o natural certificat, que cuidin la conservació de les façanes de les cases, una circulació de vehicles controlada i una especial cura de les flors, de les zones verdes així com una bona neteja i manteniment.

Aquest 2023 sis localitats han entrat a formar part d’aquesta llista i la meitat són catalans, totes tres de la província de Lleida, Durro, Arties i Garòs. Les altres tres són Castrojeriz a Burgos, El Burgo de Osma a Sòria i Trévelez a Granada. El president de l’Associació dels Pobles Més Bonics d’Espanya, Francisco Mestre, ho va anunciar amb aquestes paraules:

“Avui és un dia de festa en moltes regions d’Espanya, sis nous municipis reben el premi a tota una vida de cura, amor i bona feina realitzada per part dels seus veïns i institucions, en molts casos per diverses generacions, que van saber deixar un llegat que s’ha anat recollint amb amor pels seus descendents. Un dia d’orgull, però també un dia amb una gran responsabilitat per al futur. Aquests sis nous pobles s’han compromès a mantenir i millorar dia a dia, la seva bellesa arquitectònica, el seu patrimoni cultural, les seves tradicions i el seu entorn natural”.

DURRO

Un petit municipi de l’Alta Ribagorça de poc més de 80 habitants, ubicat a la Vall de Boí, que deu el seu nom al riu que passa pel seu terme. Es caracteritza pels seus carrers de pedra i tranquil·litat que ofereix el seu entorn.

Com a patrimoni històric trobem l’església romànica de la Nativitat de la Mare de Déu de Durro del segle XII que forma part del conjunt de les esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco, l’any 2000.

ARTIES

Un altre petit poble del Pirineu lleidatà que no arriba als 500 habitants, ubicat a 1.144 metres d’altitud, entre els rius Garona i el seu afluent Valarties, pertany a la comarca de la Vall d’Aran, a menys de 10 km de Viella i de l’estació d’esquí de Baqueira Beret. Allà trobem l’església romànica de Santa Maria d’Arties construïda entre els segles XI i XII,  l’església de Sant Joan d’estic gòtic i les restes del castell d’Arties.

GARÒS

Al marge dret de la Garona, dins la comarca de la Vall d’Aran, té una població de 136 habitants. Destaca per l’arquitectura típica de la zona i per l’església de Sant Julià de Garòs del segle XII, inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Pels amants dels esports d’hivern Garòs està a menys de tres quilòmetres de Baqueira Beret.

Després que dos pobles catalans, Siurana i Rupit, renunciessin a entrar a formar part dels Pobles Més Bonics d’Espanya, pel problema de massificació de gent que comportaria gaudir d’aquesta distinció, actualment cinc pobles catalans tenen aquesta certificació: Bagergue, Beget i els incorporats aquest any, Durro, Arties i Garòs.

Tags: Arties, Durro, Garòs, Pobles més bonics

Notícies semblants: