Davant la passivitat de les autoritats, els empordanesos obren el pas de Coll de Banyuls amb una excavadora.

Pas fronterer de Coll de Banyuls (Alt Empordà)

Des de fa dos anys l’Estat francès manté tancats els passos fronterers entre les comarques de Girona i la Catalunya del Nord. Les autoritats franceses argumenten que aquesta decisió es va prendre per evitar la immigració il·legal i com a mesura davant una alerta terrorista, motius als quals es va afegir la pandèmia, cosa que no té molt sentit entre dos països europeus i que formen part de l’espai Schengen.

Molta gent, principalment els veïns de les comarques de l’Empordà, la Cerdanya i la Catalunya del Nord,  tenien confiança que en la cimera celebrada el passat dijous a Barcelona entre el president espanyol, Pedro Sánchez i el francès, Emmanuel Macron, s’abordés el tema i per fi s’obrissin els passos fronterers tancats, però no va ser així.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va plantejar el tema, però Macron es va limitar a dir que ho estudiarien,  sense concretar ni quan ni com. Els passos tancats a les comarques gironines són: el coll de Banyuls, que uneix l’Alt Empordà amb el Rosselló; el coll de la Manrella, de l’Alt Empordà al Vallespir, i dos de la Cerdanya: el camí d’Age i la carretera de la Vinyola.

Davant aquesta passivitat dels dos governs, han estat els veïns de l’Alt Empordà, organitzats a través del col·lectiu Esborrem Fronteres, els que ahir a la nit van obrir el pas fronterer del Coll de Banyuls amb una excavadora, perquè avui tothom que volgués de la Catalunya del Nord pogués assistir a la Fira de l’Oli i de l’Olivera d’Espolla, sense necessitat de fer quilòmetres per poder passar la frontera.

Esborrem Fronteres, així ho ha publicat en el seu perfil de Twitter:

Tags: Catalunya, Coll de Banyuls, França, Passos fronterers

Notícies semblants: