Per primer cop a Europa, l’Hospital Vall d’Hebron crea medicaments personalitzats per a infants amb forma de gominola

Foto: Twitter Vall d’Hebron Institut de Recerca @VHIR_

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, en el marc d’un assaig clínic pioner a Europa, ha començat a elaborar medicaments per a infants personalitzats, en forma de gominola, per a nens i nenes amb malalties cròniques que es veuen obligats a prendre medicació diàriament. El Servei de Farmàcia de l’hospital és l’encarregat de fer l’estudi de la tolerabilitat i el nivell d’acceptació entre els infants d’aquests fàrmacs creats amb una impressora 3D. D’aquesta forma es pot fer un medicament personalitzat per a cada nen o nena, tant en la dosificació com en el gust o el color, per a fer-los més fàcil prendre’s la dosi diària que necessiten.

En l’estudi participen el Servei de Farmàcia de Vall d’Hebron, la Universitat de Santiago de Compostel·là i l’empresa biotecnològica britànica FabRx especialitzada en l’elaboració de productes farmacèutics amb tecnologia d’impressió en 3D. La impressora que s’utilitzarà en l’estudi permet fer fàrmacs de formes semisòlides i masticables, com si es tractés d’una gominola, amb l’avantatge davant els xarops que se subministren actualment, que amb aquesta fórmula es poden crear medicaments amb dosis personalitzades segons el pes o altres característiques de cada infant.

“Fins ara són les famílies qui han de dosificar el fàrmac mesurant el volum de xarop, però aquest nou mètode és molt més còmode i evita possibles errors en la dosi que s’administra”, explica la Dra. Maria Josep Cabañas, cap de la Secció de Farmàcia de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona de Vall d’Hebron i investigadora del grup de Farmàcia Bàsica, Translacional i Clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

La doctora Cabañas continua dient que els xarops sovint tenen un gust desagradable que als nens i nenes els hi costa assimilar, ara podran emmascarar el principi actiu amb un gust, olor i color que es poden modificar en funció de cada infant. En principi l’assaig es basa en infants i adolescents d’entre 6 i 18 anys, però també podria ser un mètode aplicable a adults, en especial aquells que tenen alguna dificultat en la deglució. L’estudi es posarà en marxa en les pròximes setmanes.

Tags: Estudis, Hospital Vall Hebron, Medicaments

Notícies semblants: