Mor l’escriptor i periodista català Josep Maria Espinàs


Avui hem de lamentar la mort de l’escriptor i periodista barceloní Josep Maria Espinàs i Massip a l’edat de 95 anys. Espinàs, cofundador del grup musical els Setze Jutges i l’editorial La Campana, va ser un gran impulsor de la literatura catalana, passant per temps molt difícils pel nostre país com van ser els anys de la dictadura franquista.

Espinàs després de passar pels Escolapis es va llicenciar en dret a la Universitat de Barcelona, però després de quinze anys exercint d’advocat, va acabar en la redacció de l’editorial Destino. Amb tan sols 26 anys va rebre el premi Joanot Martorell per la seva obra ‘Com ganivets o flames’, al que li seguirien el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Premi Sant Jordi, Premi Víctor Català, Medalla d’Or de la Generalitat, entre altres.

Ens deixa un centenar de llibres, destacant entre ells la col·lecció de llibres de viatges on descrivia els territoris no tan sols de Catalunya i la seva gent, sinó també d’altres terres de l’Estat. També conegut pels seus articles periodístics, més d’11.000 al llarg de la seva vida. A principis dels anys seixanta va ser un dels impulsors de la Nova Cançó i cofundador dels Setze Jutges, arribant a registrar uns quants temes com: Cançons Tradicionals Catalanes, Nadal a casa o Tu no estàs sol, entre altres. Escoltem-lo.

També va ser el creador amb Jaume Picas l’any 1974 de la lletra del ‘Cant del Barça’, actual himne del club blaugrana, la música la va posar Manuel Valls. Durant quaranta anys va escriure un article d’opinió en diaris, primer va començar a l’Avui i després a El Periodico, sempre inspirats en fets quotidians i populars, però amb l’empremta del seu pensament al darrere.

Una de les seves obres més sensibles va ser ‘El teu nom és Olga’, tota una expressió d’amor a la seva filla amb síndrome de Down. En ell podem llegir “Tu no saps què vol dir ‘subnormal’, però moltes persones que són adultes i intel·ligents tampoc no ho saben. Si sabessin què hi ha darrere la paraula ‘subnormal’ no la farien servir com un insult”.

Des d’aquí volem mostrar el nostre més sincer condol a la família i amics de Josep Maria Espinàs i Massip. Descansa en pau, que la terra et sigui lleu.

Moltes són les mostres de condol que podem llegir a les xarxes socials.

 

Tags: Josep Maria Espinàs, Morts

Notícies semblants: