Amb la tempesta d’ahir les platges de Barcelona s’omplen de tovalloletes humides


Amb la tempesta d’ahir de pluja i vent, les platges de Barcelona es van omplir de deixalles que les grans onades del mar duia fins a la sorra, es podia veure tot. La platja de la Barceloneta es va omplir de tovalloletes humides que malauradament molta gent encara llença al vàter i acaben al mar, així ho mostra un usuari de Twitter en el vídeo.

Encara que les primeres tovalloletes humides van aparèixer l’any 1957 als Estats Units, no fa tants anys que van arribar al nostre país com una cosa més d’aquest costum de consumir productes d’un sol ús. El problema és que la majoria no són biodegradables, representant un greu perill pel medi ambient, en especial pel fons marí i la seva fauna.

També provoquen greus danys en les canonades, desaigües i el clavegueram quan produeixen un embús, com el que es va donar l’any 2017 a Eivissa, quan una gran quantitat de tovalloletes humides va bloquejar el sistema de depuració de part de l’illa que va acabar abocant les aigües fecals al mar. S’estima que el cost econòmic per eliminar-les dels sistemes d’evacuació ascendeix als 1.000 milions anuals només a Europa.

A diferència del paper higiènic que està elaborat amb fibres naturals, les tovalloletes humides estan fetes amb fibres artificials que fa que no es descomponguin tan de pressa com el paper, contenen microfibres i microplàstics que perduren durant anys en el medi ambient, representant un perill per la fauna marina i les aus. Es van desintegrant en micropartícules plàstiques que poden trigar cent anys a desaparèixer. El mateix problema tenim aquests darrers anys amb les mascaretes.

Per conscienciar a la ciutadania perquè no llencin les tovalloletes humides al vàter, l’Associació Espanyola de Normalització, amb la col·laboració dels fabricants d’aquests productes higiènics, va elaborar una norma en la qual es definien els productes que es poden llençar al vàter i quins no i els fabricants ho hauran d’indicar en l’envàs.

Tags: Contaminació, Tovalloletes húmides

Notícies semblants: