Barcelona celebra aquest cap de setmana les Festes de Santa Eulàlia, la primera patrona de Barcelona

Cada dotze de febrer la ciutat de Barcelona celebra les Festes de Santa Eulàlia, la primera patrona que va tenir la Ciutat Comtal. Considerada la Festa Major d’Hivern, aquest any torna a la plena normalitat després d’aquests darrers anys marcats per la pandèmia, però coneguem la seva història.

Santa Eulàlia va ser una jove de Sarrià que amb tan sols tretze anys es va enfrontar als governants romans per la repressió que patien els cristians de la ciutat. Quan la van detenir la van condemnar a patir tantes tortures com anys tenia fins que al final van acabar crucificant-la. Fins a l’edat mitjana va ser la patrona de la ciutat, però quan una plaga de llagostes que assolava tota Europa va arribar a Barcelona, arrasant les collites, el Consell de la Ciutat es va reunir per veure quines mesures havien de prendre per fer front a la plaga.

El 10 de setembre de 1689 es va produir un incendi al Convent de la Mercè que van interpretar com un senyal, llavors la ciutat es va encomanar a la Mare de Déu de la Mercè perquè atures aquell malson que estaven vivint. Poc després la plaga va anar desapareixent i els barcelonins en agraïment la van nomenar Patrona de la Ciutat.

Des de llavors la Mare de Déu de la Mercè va ser considerada la Patrona de la ciutat, però no va ser fins a l’any 1888 amb motiu de l’Exposició Universal que va rebre oficialment el seu títol, desplaçant a Santa Eulàlia a un segon pla. Encara molta gent considera que la Ciutat Comtal té dues patrones la Mare de Déu de la Mercè i Santa Eulàlia. Una llegenda diu que si als voltants del dia de la Mercè plou, són les llàgrimes de Santa Eulàlia que plora perquè els ciutadans de Barcelona no l’oblidin.

Podeu consultar el programa complet de les Festes de Santa Eulàlia 👇  aquí.

Tags: Barcelona, Festes de Santa Eulàlia

Notícies semblants: