Avui fa 95 anys que es va disputar la primera jornada del Campionat de Lliga de futbol


El 10 de febrer de 1929 es va disputar la primera jornada de l’actual Lliga de futbol inspirada en la que es feia al Regne Unit. Després d’anys de diferències i discrepàncies entre els clubs, es va arribar a l’acord de crear una nova competició que fusionés els dos tornejos que es jugaven fins llavors: Unió de Campions i Lliga de Clubs. Es farien dues classificacions, Primera i Segona Divisió.

En la Primera Divisió que es disputaria en 18 jornades, jugarien aquells equips que hagueren disputat alguna final de la Copa del Rei, en total 9 equips: Atlètic Club, Real Madrid, Real Societat, FC Barcelona, Real Unión Club d’Irun, Arenas Club de Getxo, Atlètic de Madrid, RCD Espanyol i el CE Europa. Com necessitaven un altre equip per ser parells, van fer unes eliminatòries entre els altres equips i el que va aconseguir la plaça va ser el Racing de Santander.

Aquella primera Lliga espanyola de futbol la va guanyar el Barça en l’última jornada després que el Real Madrid perdés davant l’Atlètic Club. El primer gol el va marcar el RCD Espanyol del peu de Pitus Prat en el minut cinc.

Els resultats d’aquella primera jornada van ser:

⚽  Arenas de Getxo – Atlètic de Madrid 2-3
⚽  Espanyol – Real Unión Club 3-2
⚽  Real Sociedad – Atlètic Club 1-1
⚽  Real Madrid – CE Europa 5-0
⚽  Racing de Santander – FC Barcelona 0-2

Cada any es guanya un trofeu que queda en mans de l’equip guanyador fins a la pròxima temporada. L’equip que guanya cinc temporades alternatives o tres consecutives, conserven el trofeu en propietat. Fins ara els únics equips que ho han assolit són el Barça i el Real Madrid amb 5 copes de la Lliga en propietat i l’Atlètic de Bilbao amb una.

La Primera Lliga espanyola de futbol femení encara hauria d’esperar quasi seixanta anys perquè fos oficial. La primera temporada va ser la del 1988-1989, disputant-se el primer partit el 4 de desembre de 1988.

Tags: Lliga Futbol

Notícies semblants: