Un nen rus de cinc anys es cura a Barcelona d’un càncer amb un tractament pioner al món


En Makar és un nen de Sant Petersburg a qui amb tan sols un any li van detectar un tumor cerebral incurable. Van arribar a Barcelona esperant un miracle i afortunadament aquest s’ha produït. Gràcies a l’Hospital Sant Joan de Déu i el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona el Makar s’ha curat.

Els professionals d’oncologia van tractar a l’infant amb dos fàrmacs que s’utilitzen habitualment per al càncer de pulmó en persones adultes. El SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, ha desenvolupat un programa d’oncologia de precisió que identifica les alteracions moleculars del tumor que té cada pacient i a partir d’aquí poden establir una teràpia personalitzada i dirigida a cada persona, en funció de l’alteració genètica que presenten.

En Makar tenia un glioma hemisfèric infantil d’alt grau, un tumor cerebral del qual va ser intervingut l’any 2019 a Sant Petersburg i va ser sotmès a quimioteràpia, però malauradament no va tenir èxit. Com sovint passa en aquests casos, la família busca opcions arreu del món, van consultar a Alemanya, Japó o el Canadà i finalment va contactar amb l’Hospital de Sant Joan de Déu, del que tenien molt bones referències.

Van enviar una mostra del tumor per fer un estudi de biologia molecular que va revelar que el tumor del Makar presentava una alteració en el gen ALK, freqüent en el càncer de pulmó en adults. A partir d’aquí els oncòlegs van començar a pensar a utilitzar els fàrmacs que s’administren als adults amb càncer de pulmó amb la finalitat que arribés al cervell.

Per primer cop al món s’ha administrat un tractament així en un nen, l’equip d’oncologia es va posar a treballar i al cap de poques setmanes de rebre el tractament, van detectar que el tumor d’en Makar s’havia reduït força, malauradament tres mesos després el tumor va tornar a créixer i van decidir tornar a operar a l’infant i a repetir el tractament. Tres operacions, quimioteràpia, radioteràpia i dos tractaments pioners han fet falta per curar en Makar. Finalment, el tumor ha desaparegut i no hi ha evidència de la malaltia, segons informa el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, depenent de l’Hospital de Sant Joan de Déu.

Actualment, en Makar encara té una mica de retard psicomotor, però ha millorat molt el seu estat de salut, es pot comunicar i encara que sigui amb assistència està començant a caminar.

Tags: Càncer, Pediatria, Sant Joan de Déu

Notícies semblants: