Aquest cap de setmana Barcelona i Sant Cugat celebren la Festa de Sant Medir – Recordem la seva llegenda


🍬  Avui la Vila de Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i Sant Cugat del Vallès celebren la tradicional Festa de Sant Medir que cada any omple els carrers de caramels, principal protagonista de la festa. A Gràcia 21 colles amb els seus carruatges llençaran els caramels en dues passejades, una al matí que al voltant de les 10 h estarà a la seu del districte a la plaça de la Vila i un altre a la tarda on totes les colles es trobaran a les 19 h als carrers de Nil Fabra, Sant Salvador i Escorial per començar la desfilada conjunta.

🍬  Moltes botigues de la Vila, aprofiten aquest dia per a engalanar els seus aparadors amb decoracions de Sant Medir i la Federació de Colles de Sant Medir ha organitzat un concurs de fotografia amb relació amb aquesta festa. El premi és de 250 euros per a una única fotografia.

🍬  A Sarrià-Sant Gervasi les tres colles del barri, la Colla Nova de Sarrià, la Colla Humorística del Farró i la Colla Antiga, participaran en les desfilades de matí i tarda. A Sant Cugat del Vallès ho celebraran demà amb diferents actes, com la passejada de gegants, la caminada fins a l’ermita de Sant Medir on hi haurà el tradicional toc de campanes per rebre als Gegants, Bastoners, Castellers i Caparrots que faran les seves actuacions. Després de la missa,  es farà la tradicional ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Contemporània.

Recordem qui era Sant Medir i la seva llegenda

Durant el segle IV dC a la Serra de Collserola vivia un pagès de nom Medir que va protegir el Bisbe Sever de la llavors ciutat de Barcino, l’actual Barcelona, de la persecució que els romans feien contra els cristians. El Bisbe va fugir de la ciutat camí de Sant Cugat, però a la serralada de Collserola es va veure perseguit pels romans.

A mig camí es va trobar amb el pagès que estava plantant faves, el Bisbe Sever li va dir que si els romans li preguntaven si l’havia vist, no havia de mentir, els havia de dir que sí que l’havia vist pel camí en direcció a Sant Cugat.

Misteriosament, quan el Bisbe va marxar les faves que acabava de plantar el pagès, van començar a créixer i a fer flors. Quan va arribar els soldats, Medir els va dir que el Bisbe anava en direcció a Sant Cugat, però quan li van preguntar que passava amb les faves, també els va dir la veritat, que havien florit de sobte.


Com els romans no van creure que les faves hagueren crescut de sobte, van pensar que Medir els estava prenent el pèl i no el van creure, pensant que els volia despistar, el van detenir. Més tard, quan van trobar al Bisbe Sever, els van empresonar a tots dos junts. Després de patir diverses tortures, al pagès Medir li van tallar el coll, va morir degollat.

En honor a aquell pagès de la serralada de Collserola li van fer una ermita allà on vivia, l’ermita de Sant Medir a la Vall de Gausac i Sant Cugat el va nomenar patró de la ciutat. Cada any el dia 3 de març surten dues peregrinacions, una des de Sant Cugat i l’altre des de Barcelona, per trobar-se a l’ermita per celebrar un aplec on es creu que era el camp on van florir les faves.

L’impulsor de la Festa de Sant Medir va ser Josep Vidal Granés, un forner de la Ribera que el 1828 es va establir a Gràcia. En Josep s’havia criat a Sant Cugat i era molt devot de Sant Medir, un cop que va caure malalt, va prometre que si es curava, cada any per Sant Medir faria una romeria fins a l’ermita del sant a la serra de Collserola.

L’any 1830 va fer la primera caminada fins a l’ermita i per donar a conèixer a la gent que Sant Medir l’havia curat, va agafar un sarró ple de caramels que havia fet ell mateix al forn i anava donant-los als infants que s’acostaven i aprofitava per explicar la seva experiència a qui el volgués escoltar. Molts amics i coneguts l’acompanyaven en la seva romeria i cada any s’anava afegint més gent.

👉  Aquí trobareu el programa complet de la Festa més Dolça de Barcelona.

👉  Aquí trobareu el programa complet de la Festa de Sant Medir de Sant Cugat del Vallès

Tags: Sant Medir 2023

Notícies semblants: