Es busquen 150 voluntaris per fer el seguiment de mamífers de Catalunya per poder fer un Atles.


L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat depenent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, està impulsant la creació d’un Atles de Mamífers de Catalunya. Per poder fer-ho necessiten un mínim de 150 voluntaris per fer el seguiment dels mamífers del nostre país.

El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), fan una crida per aconseguir aquests voluntaris entre les persones a qui els agradin els mamífers i la natura. “Si et motiva l’estudi dels mamífers i disposes d’una mica de temps per involucrar-t’hi, tens l’oportunitat d’ajudar-nos a conèixer la distribució de les espècies de mamífers salvatges que habiten a Catalunya. Ara pots participar en aquest projecte científic d’interès general per a la planificació i gestió de la fauna i del territori. A part, estaràs participant en el primer atles de mamífers realitzat amb ciència ciutadana”, es pot llegir a la web de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

S’ofereix una formació gratuïta prèvia al començament en la que explicaran els diferents mètodes de seguiment de les espècies que es faran servir per obtenir-ne les dades. L’any passat ja es va fer la primera campanya, aquest any entre la primavera i l’estiu es farà el mostreig terrestre, mentre el marí es deixa per més endavant. L’objectiu és poder generar mapes amb la distribució de les espècies de mamífers salvatges que tenim a Catalunya.

Les zones on es faran els rastrejos són el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Catalunya central, Lleida, l’Alt Pirineu, l’Aran, l’Empordà o el Prepirineu central. La part de la costa es farà entre abril i juliol i la zona pirinenca entre juny i setembre. En total es volen estudiar 386 quadrats de 10×10 km en tres anys (2022-2023-2024), col·locant càmeres de parament fotogràfic. Es donarà prioritat a les persones que disposin d’aquestes càmeres, però si no en teniu, sempre us podeu afegir a algun grup que tingui. Durant el recorregut s’haurà d’apuntar els rastres que deixen els animals, recollir pèls i excrements i gravar els ultrasons que fan els ratpenats.

Si voleu fer-vos voluntari, teniu temps per apuntar-vos fins demà 5 de març a través de la web  👉  https://www.atlesmamifers.cat/.

Tags: Atles de mamífers, voluntaris

Notícies semblants: