El diari britànic The Guardian avisa que el pernil ibèric de gla podria desaparèixer en els pròxims anys.


Segons publica el diari britànic The Guardian, el pernil ibèric de gla està en perill d’extinció i en els pròxims anys podria desaparèixer un dels millors pernils que podem tastar. El motiu és el canvi climàtic, ja que amb l’augment de les temperatures sumat a les poques precipitacions que tenim en els darrers anys, els roures o les alzines no produeixen tantes glans, menjar clau en aquests porcs de pota negre.

L’any passat va ser l’any més calorós registrat mai a Espanya i el tercer més sec. Concretament a Extremadura comunitat on es produeix gran part d’aquest pernil, les pluges s’han reduït en un 35% en els darrers cinquanta anys i si continuem així, no es podrà produir aquesta mena de pernil ibèric i els pocs que es trobin tindran uns preus desorbitats. En general tot el sud-oest de la Península pateix la manca de precipitacions, que pot afectar a les quatre regions que tenen denominació d’origen del pernil ibèric, Extremadura, Salamanca, Huelva i Còrdova.

Aquests porcs durant l’engreix, que és el període en què mengen les glans que cauen de les alzines o roures (entre finals d’octubre fins al març), poden menjar entre 12 o 13 kg de glans i 3 o 4 kg d’herba al dia. Una solució podria ser importar glans d’altres parts del món, com del Marroc o Algèria, però als productors els hi preocupa que puguin introduir noves malalties als porcs d’aquí.

Més enllà de quedar-nos sense un dels millors pernils del món, això també afectaria molts llocs de treball que depenen d’aquesta producció en regions on l’atur ja és un dels principals problemes de la societat.

Tags: Extinció, pernil ibèric

Notícies semblants: