L’Hospital Clínic desprograma les visites i cirurgies no urgents a causa del ciberatac patit ahir.


Dissabte a la matinada l’Hospital Clínic de Barcelona va patir un ciberatac dels tipus ransomware que va afectar els serveis d’urgències, laboratori i farmàcia. A primera hora del matí de diumenge no es podia entrar als historials dels pacients, pautes de medicació, etc. Aquest tipus de ciberatac es produeix introduint en el sistema informàtic d’una empresa un programari maliciós que encripta els dispositius i no li permet a l’usuari accedir als seus programes. Per recuperar el control, els ciberdelinqüents acostumen a demanar un rescat.

Ahir a última hora de la nit la direcció de l’hospital va anunciar que fins que no estigui solucionat el tema i puguin accedir a la informació dels pacients, se suspenen les visites programades, les cirurgies no urgents i les visites i sessions de radioteràpia. El centre continua atenent a les persones ingressades tant a urgències com a planta, però desvien els nous ingressos que arribin amb ambulància a altres centres, així com els pacients d’ictus o infarts. Continuaran atenent a les persones que es presentin a urgències pel seu propi peu.

Mentre els informàtics intenten solucionar el problema, el personal sanitari ha de treballar com cinquanta anys enrera, anotant totes les dades en paper i confiar en el que els hi diuen els pacients sobre les patologies que tenen, la medicació que prenen o al·lèrgies pateixen. Durant tot el dia d’ahir es van veure sobrepassats per la feina, afegit a què per ser diumenge només estava treballant el personal de guàrdia.

La direcció del centre ja ha comunicat el ciberatac a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i s’han coordinat amb el Departament de Salut per a la derivació dels nous pacients i els casos d’ictus i infart a altres hospitals. No se sap amb exactitud quan es podrà restablir el sistema, poden ser dies, però també setmanes.

Aquest ciberatac és com els que van patir els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i el General de l’Hospitalet o la Universitat Autònoma de Barcelona, l’any 2021.

Tags: Ciberatac, Clínic, ransomware

Notícies semblants: