Hi ha una teoria que afirma que l’origen del pa amb tomàquet no és català?


Si hem de buscar un plat típic de la gastronomia catalana, segur que la majoria de nosaltres diríem que és el Pa amb tomàquet, aquella llesca de pa refregada amb tomàquet, però hi ha una teoria que afirma que el veritable origen del pa amb tomàquet no és català sinó de Múrcia o Andalusia.

Tenint en compte que el tomàquet és de procedència americana i que no va arribar a Europa fins que es va colonitzar Amèrica, l’origen del pa amb tomàquet, ha de ser posterior al segle XV o XVI. Segons el periodista gastronòmic Néstor Lujan, la primera notícia que tenim d’aquest àpat és de l’any 1884 i l’origen l’hem de buscar en les cases de pagès catalanes quan en anys d’abundància en les collites de tomàquet el sucaven al pa dur i afegien un rajolí d’oli per estovar-lo.

Però hi ha una altra teoria que diu que els que van portar el pa amb tomàquet a Catalunya van ser els emigrants murcians o andalusos que venien a treballar en la construcció del metro de Barcelona a principis del segle XX. Aquests treballadors van plantar tomaqueres en els camps del voltant de les obres i per esmorzar refregaven el pa amb tomàquet perquè fos més tou.

Això és el que afirmava aquesta setmana passada la col·laboradora gastronòmica, Ainhoa Aguirregoitia al programa ‘Hoy por Hoy‘ de la Cadena Ser presentat per Àngels Barceló. La reacció de la catalana va ser dir-li que estava atemptant contra tot un símbol català. “No et portaré la contrària, perquè no tinc documentació. Però emocionalment, t’estic portant la contrària. Estàs atemptant contra un símbol de Catalunya”, va dir la presentadora.

La discussió va quedar ajornada fins que Àngels Barceló es pugui documentar sobre el tema, encara que aquesta teoria no se sosté gaire, perquè com deia Néstor Lujan ja teníem la referència escrita d’un segle abans.

Tags: Origen, pa amb tomàquet

Notícies semblants: