La Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans”, tria la Costa Brava per la seva central científica mundial.

Maqueta de les instal·lacions del nou centre – Foto: Twitter @Uniodelosoceans

La Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans”, va néixer al principat d’Astúries l’any 1999 com una entitat sense ànim de lucre amb l’objectiu de lluitar per la vida i la conservació dels mars i oceans del nostre planeta, el medi ambient i la biodiversitat marina, el desenvolupament dels principis de solidaritat entre els pobles del mar i la defensa del llegat de Philippe Cousteau i el del seu pare, el comandant Jacques Cousteau.

El comandant Jaques Costeau, científic i biòleg marí, va descobrir la vida submarina a bord del Calypso. Va recórrer el món arribant a la Costa Brava l’any 1954 per estudiar el Mediterrani. En els darrers anys el vaixell oceanogràfic Alcyone de la Costeau Society ha tornat a estudiar la Costa Brava, concretament el fons marí de les Illes Medes. L’any 2010 una expedició formada per la Fundació Costeau i National Geographic va arribar a la conclusió que des d’aquell primer viatge que va fer Costeau a mitjan segle passat fins ara, al litoral català havia desaparegut entre el 50% i el 90% de la riquesa dels fons marí de la Mediterrània.

El passat mes de febrer la Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i la Fundació Mascort, que cedirà l’espai conegut com “Els Jocs” a l’Estartit, per instal·lar la nova seu científica mundial. Aquest nou centre d’àmbit mundial, ubicat al parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, suposarà una inversió de 4 milions d’euros, ocupant uns 6.000 m² on es duran a terme els diferents estudis científics. Es preveu que estigui finalitzat en dos anys. En una primera fase s’impulsarà la reintroducció d’espècies marines i vegetals en perill d’extinció i més endavant treballaran per erradicar espècies invasores, començant per la Caulerpa, una alga invasora que ha provocat la desaparició gairebé total de la posidònia oceànica alterant l’ordre biològic.

El nou centre disposarà de tancs de quarantena, espais de cultius, aquaris, laboratoris, un auditori per exposicions i conferències, un arxiu de documentació i un restaurant temàtic. Aquest centre estarà dirigit per Jaime Rodrigo de Larrucea, advocat especialitzat en Seguretat Marítima, Mediació i Arbitratge, i professor de Dret Marítim a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Tags: Fundació Costeau, L'Estartit, Torroella de Montgrí

Notícies semblants: