El Gaspatxo reconegut com un plat de la cuina catalana.


Com molts de nosaltres sabem el gaspatxo igual que el salmorejo, és d’origen andalús, segons alguns historiadors ja existia a al-Àndalus un plat elaborat a base d’aigua, all, vinagre i pebre, però el gaspatxo que coneixem avui en dia és originari de l’Andalusia del segle XVI, quan els camperols i treballadors per aprofitar el pa dur, el remullaven amb aigua a la qual afegien tomàquets i l’amanien amb all, oli i pebre. Més tard es van anar afegint altres ingredients com el cogombre, el pebrot o la ceba.

Avui en dia el gaspatxo ha traspassat les fronteres d’Andalusia i a l’estiu és un plat refrescant que es fa en molts altres països. Ara es recull com a plat català en l’última edició del Corpus de la Cuina Catalana, el llibre recopilatori de la cuina tradicional del nostre país, el receptari més complet i pràctic de la nostra gastronomia, amb gairebé 1.200 receptes numerades i ordenades alfabèticament.

El gaspatxo figura com la recepta número 600 de la nova edició publicada aquest any en la que s’han inclòs 28 nous plats. Fa anys que el gaspatxo es reivindicava com un plat català, però no tots els membres de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica, estaven d’acord. Finalment, ha entrat a formar part del Corpus de la Cuina Catalana.

🥣  Recepta del Gaspatxo per a sis persones (Corpus de la Cuina Catalana)

Ingredients:

– 1 kg de tomàquets
– Un cogombre
– Dos grans d’all
– Un pebrot vermell
– 1/2 kg de cebes
– 50 ml d’oli
– Vinagre i sal

Preparació:

Es trituren totes les verdures juntes amb l’oli i el vinagre, se salen i després es pot colar per eliminar les llavors i la pell del tomàquet. També es pot afegir llesques de pa i aigua freda.

Tags: Gaspatxo

Notícies semblants: