Investigadors catalans creen un mètode de detecció del càncer en menys de tres hores.


Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han desenvolupat un sistema de detecció del càncer en menys de tres hores amb un cost d’uns 50 euros. Es tracta d’una eina basada en les molècules ARN. L’estudi s’ha publicat en la revista ‘Nature Biotechnology‘.

Aquest mètode es basa en l’ús de la tecnologia del ‘nanoporus consistent en fer passar les molècules d’ARN a través dels porus per mesurar la intensitat elèctrica que causen. Observant aquestes variacions s’ha aconseguit per primer cop seqüenciar la informació completa continguda en l’ARN de transferència (ARNt). Un mètode que a més de ser econòmic, és ràpid, no és una prova invasiva i té una alta sensibilitat i especificitat.

Actualment, els resultats triguen uns dos dies, però en un futur, es podrien obtenir en tres hores i fer-se en centres hospitalaris o fins i tot en ambulatoris, ja que les màquines utilitzades són petites i lleugeres i poden funcionar amb un portàtil o bateria externa.

L’estudi liderat per Eva Novoa del CRG de Barcelona ha comptat amb el finançament de l’Associació Espanyola contra el Càncer. Segons ha explicat Novoa: “Els ARNt són molècules que contenen molta informació, amb enorme potencial per al diagnòstic i el pronòstic de malalties i fins ara no s’han explotat a causa de la falta de mètodes que puguin capturar aquesta informació de manera quantitativa i rendible”, afegeix que alguns tipus de càncer són difícils de diagnosticar perquè els seus símptomes no són específics i poden confondre’s amb altres afeccions.

“Ser capaç d’aïllar molècules d’ARNt de mostres de sang i quantificar les seves modificacions pot ajudar a diagnosticar càncers sense fer ús de proves d’imatge o biòpsies invasives. A més, el tipus de modificacions de l’ARNt pot canviar segons l’estat de la malaltia, proporcionant valuosa informació”, ha afegit Novoa.

Tags: Càncer, CRG, instigadors

Notícies semblants: