Per primer cop al món l’Hospital de la Vall d’Hebron realitza un trasplantament de pulmó fet completament amb un robot.


L’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona ha dut a terme amb èxit el primer trasplantament de pulmó del món fet completament amb un robot, mitjançant una tècnica mínimament invasiva gràcies a l’ús de la cirurgia robòtica. Fins ara els trasplantaments pulmonars suposaven una cirurgia molt invasiva consistent en fer una incisió d’uns 30 cm al tòrax i la separació de l’estèrnum i les costelles per poder extreure els pulmons danyats i introduir els nous.

Amb aquesta nova tècnica, s’ha obert una nova via d’accés per la part inferior de l’estèrnum, fent una incisió de vuit centímetres, just per sobre del diafragma, per on es fa l’extracció dels pulmons malalts i s’introdueixen els nous, sense necessitat de separar les costelles, trencar l’estèrnum ni obrir el tòrax completament.

Una intervenció que es caracteritzava per tenir una recuperació força dolorosa, gràcies a aquesta tècnica feta amb el robot Da Vinci, s’ha convertit en una cirurgia molt menys invasiva. Segons afirma el mateix pacient intervingut, un home de seixanta-cinc anys que patia fibrosi pulmonar, només va haver de prendre algun paracetamol.

El conseller de Salut, Manel Balcells, va voler destacar que “avui ens sentim orgullosos perquè presentem una tècnica pionera realitzada des del sistema de salut de Catalunya que contribueix a la millora clínica de tots els pacients a escala internacional”.

El cirurgià que ha practicat aquesta intervenció, Albert Jauregui, cap de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar del Vall d’Hebron, diu que “aquesta nova tècnica quirúrgica ens permet tallar tan sols un tram petit de pell, greixos i muscles, una ferida que cicatritza amb facilitat, molt més segura i que en aquest primer pacient pràcticament no ha produït dolor”.

La intervenció es va fer el passat 28 de febrer, però la notícia no s’ha fet pública fins ara per esperar el resultat i l’evolució del pacient que ja ha estat donat d’alta.

Tags: Hospital Vall d'Hebron, pulmó, trasplantament

Notícies semblants: