FESTES

Origen i tradició de la Fira de Sant Ponç, una de les més antigues de Catalunya


Cada mes de maig la ciutat de Barcelona celebra la Fira de Sant Ponç, una de les més antigues i tradicionals de Catalunya. L’origen d’aquesta fira d’herbes remeieres el trobem a l’edat mitjana i des del segle XVI se celebra el dia 11 de maig, festivitat de Sant Ponç.

En un principi es feia a la plaça de Sant Miquel, després més tard al carrer de Sant Cugat del Rec i pels voltants de l’església de la Santa Creu. Des del 1817 el seu emplaçament és al llarg del carrer Hospital del barri del Raval. Allà es munten les paradetes d’herbes, mel, fruita confitada, melmelades, mató, formatges artesans i altres productes relacionats amb una alimentació saludable i remeis naturals per determinades malalties. Darrerament, també es poden trobar productes de cosmètica natural com sabons, olis essencials i tota mena de cremes naturals.

El mes de maig és el mes de les flors, moment en què les herbes remeieres estan en la seva màxima esplendor, per això i perquè Sant Ponç és el patró dels herbolaris i apicultors, se celebra l’11 de maig. La nit anterior hi ha el costum de decorar la imatge del Sant amb herbes i flors per treure’l en processó pel barri el dia de Sant Ponç.

L’origen podria haver estat en els rituals que es feien a la primavera durant l’edat mitjana en honor de Flora, la deessa romana de la vegetació. Altres creuen que l’origen podia estar en la llegenda de Sant Ponç, que diu que en el segle III, Sant Ponç fugint dels romans va arribar a Barcelona i veient que hi havia tanta misèria i malalties, va començar a preparar remeis naturals a base d’herbes per donar a la gent que estava malalta. Es va fer estimar tant pels veïns i veïnes de la ciutat que aquests van decidir fer una fira d’herbes en honor seu.

Amb el pas dels anys la fira es va anar fent molt popular i fins a Barcelona arribaven les trementinaires d’arreu de Catalunya, que presentaven els seus remeis i herbes. Actualment, existeix un Museu de les Trementinaires a Tuixén, a l’Alt Urgell. Hi ha una creença que diu que si el dia de Sant Ponç netegem bé la casa, allunyarem els paràsits per a tot l’any.

A part d’aquesta fira del Raval, els barris de Sarrià, el Farró i el Poble Sec de Barcelona i altres poblacions de Catalunya, també fires de Sant Ponç, l’11 de maig.

Tags: Barcelona, Fira de Sant Ponç

Notícies semblants: