Declaració institucional del Parlament en suport de la Rumba catalana perquè sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.


El passat dimecres al Parlament de Catalunya, la vicepresidenta, Alba Vergés, va llegir una Declaració institucional de suport a la rumba catalana perquè sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En acabar un grup de músics van interpretar la cançó ‘Gitana hechicera’ de Peret, al saló dels Passos Perduts en presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès acompanyat de diputats dels diferents partits que conformen el Parlament.

La declaració que l’han signada ERC, PSC-Units, JxCat, CUP, ECP i C’s, convida al “conjunt de la societat a respectar, garantir i impulsar la difusió de la rumba catalana com una expressió musical i cultural que forma part de la riquesa i la diversitat de la cultura catalana”.

Repassem la història d’aquest estil de música tan popular a Catalunya. La rumba catalana va néixer a Barcelona els anys cinquanta del segle passat, concretament a tres barris de la ciutat, Gràcia, Hostafrancs i el Raval, amb unes arrels africanes i llatines que la converteixen en un símbol de diversitat, mestissatge i transmissió cultural entre pobles.

Aquest gènere musical que va sorgir entre la comunitat gitana de Barcelona, principalment en el barri de Gràcia als anys 50, s’inspirava en la rumba flamenca amb un toc de música cubana i rock&roll. Els seus intèrprets eren catalanoparlants, però també parlaven castellà i caló, per això en molts dels seus temes trobem la influència de les tres llengües.

Un dels màxims exponents d’aquest gènere va ser Pedro Pubill Calaf, Peret, un cantant d’ètnia gitana de Mataró, considerat un dels pares de la Rumba catalana. Amb el seu tema ‘Borriquito’ de l’any 1971, la Rumba catalana va arribar arreu del món. A partir d’aquí van sorgir altres cantants i grups musicals que van popularitzar aquest estil de música. Un altre gran representant, considerat també com un dels pares de la Rumba catalana, va ser Antonio González Batista, el Pescaílla, un gitano nascut a la Vila de Gràcia, marit de Lola Flores.

Un grup molt popular als anys 90 són ‘Los Manolos’, format per 10 amics aficionats a la Rumba Catalana, alguns d’ells del barri d’Hostafrancs de Barcelona on en aquells anys hi havia una gran comunitat d’ètnia gitana. Ells van ser els encarregats de portar la rumba catalana als Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Altres representants de la Rumba catalana són: Gato Pérez, Gipsy Kings, Sabor de Gràcia, Ai Ai Ai, Estopa, La Troba Kung-Fú, Ojos de Brujo, La Pegatina, Txarango o Muchachito Bombo Infierno.

👇  Escoltem als convidats dimecres passat a Parlament cantant ‘Gitana hechicera’

👇  Escoltem al gran Peret fent una adaptació de ‘Gitana hechicera‘ per ‘Catalunya poderosa’ en el Concert per la Llibertat celebrat al Camp Nou el dia de Sant Pere del 2013.

 

Tags: Rumba catalana

Notícies semblants: