EFEMÈRIDES

Dia Mundial del Medi ambient 2023 – “Sense contaminació per plàstics”


El 5 de juny de 1972 es va celebrar la Conferència d’Estocolm, primera cimera internacional per tractar la crisi climàtica i el futur del nostre planeta. Dos anys més tard es va començar a celebrar cada 5 de juny el Dia Mundial del Medi Ambient que va quedar oficialment establert per una resolució de l’ONU del 15 de desembre del 1977.

La celebració d’aquest dia pretén conscienciar a governs, entitats i en general a la població mundial de la importància de tenir cura dels nostres ecosistemes i fomentar el respecte al medi ambient. D’aquest respecte depèn la salut del nostre planeta i de nosaltres mateixos. Si tots ens sensibilitzem, encara no serà tard per restaurar els ecosistemes que tants anys portem fent malbé. Si tots posem el nostre granet de sorra, deixarem un planeta millor als nostres fills.

Si cadascú de nosaltres millorem els nostres hàbits de consum, les empreses i indústries aposten per models més ecològics, els governs protegeixen els mars, oceans, boscos i les zones salvatges, ens centrem a educar els nostres infants en estimar al planeta, segur que ho aconseguirem.

L’aigua és un dels recursos naturals més afectats pel canvi climàtic. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que cap al 2050, la temperatura a Catalunya augmenti en 1,4 graus de mitjana i les precipitacions es redueixin en un 7% aproximadament, per això s’ha d’apostar per la regeneració i reutilització de l’aigua per poder fer front a les sequeres que es preveuen en el futur.

Aquest any el Dia Mundial del Medi Ambient se centrarà en la contaminació per plàstics amb Costa d’Ivori com a país amfitrió, que acollirà la celebració del 50 aniversari d’aquesta commemoració. El plàstic com a problema central d’enguany, va ser triat pel mal ús que s’està fent d’aquest material arreu del món.

Més de 400 tones de plàstic es produeixen cada any, dels quals el 50% estan dissenyats per a ser objectes d’un sol ús, generant gran quantitat de residus. En tot el món menys del 10% del plàstic generat es recicla i entre 19 i 23 tones de residus plàstics acaben cada any en els nostres mars, oceans i rius.

Tags: Dia Medi Ambient, Plàstics

Notícies semblants: