CURIOSITATS

Les garrafals errades del ChatGPT basat en la intel·ligència artificial (IA).


En els darrers mesos s’ha fet molt popular el ChatGPT, un sistema de xat basat en el model de llenguatge per intel·ligència artificial (IA), desenvolupat per l’empresa OpenAI. Es tracta d’un xat a qui li pots demanar informació sobre qualsevol tema i et respon. És capaç de generar autèntics articles periodístics, preparar un treball escolar, etc. Però, és realment fiable la informació que ens facilita ChatGPT? Anem a veure alguns exemples de respostes amb errades garrafals a preguntes que li hem fet per saber quin és el carrer més llarg d’Espanya.

🔸  Primer li preguntem en castellà quin és el carrer més llarg d’Espanya i ens contestà que és l’avinguda del General Perón a Madrid amb 3,5 km de llargària.

“La calle más larga de España es la Avenida del General Perón en Madrid. Esta avenida se extiende a lo largo de aproximadamente 3,5 kilómetros desde el Paseo de la Castellana hasta la Plaza de Lima, en el distrito de Chamartín. La Avenida del General Perón es una arteria importante de la ciudad y está bordeada de edificios, hoteles, oficinas y áreas comerciales. Es conocida por su amplio carril central y su tráfico constante, además de ser un importante eje de transporte en la capital española”

🔸  A continuació li preguntem quants km té la Gran Via de Barcelona i ens contesta que “la Gran Via de Barcelona, també coneguda com a avinguda Diagonal”, té una longitud d’11 km. Primera errada és que la Gran Via no és l’avinguda Diagonal i segon que si aquesta última té 11 km, l’avinguda del General Perón de Madrid ja no seria la més llarga d’Espanya. O potser és que el ChatGPT ja considera que Catalunya no és d’Espanya.

“La Gran Vía de Barcelona, también conocida como Avinguda Diagonal, es una importante avenida que atraviesa la ciudad de Barcelona. Tiene una longitud total de aproximadamente 11 kilómetros, desde el barrio de Les Corts en el suroeste hasta el barrio de Sant Martí en el noreste de la ciudad. La Gran Vía de Barcelona es una vía amplia y concurrida que atraviesa diferentes distritos de la ciudad y está repleta de tiendas, restaurantes, oficinas y edificios emblemáticos”.

🔸  Més tard li preguntem en català quin és el carrer més llarg d’Espanya i ens diu que el passeig de la Castellana de Madrid amb 6,7 km. Ja no és l’avinguda del General Perón com deia en castellà i continua sense tenir en compte la Diagonal de Barcelona.

“El carrer més llarg d’Espanya és el Passeig de la Castellana a Madrid. Aquesta important avinguda s’estén al llarg de més de 6,7 quilòmetres des de la plaça de Colón fins a l’encreuament amb el Passeig del General Chamartín. El Passeig de la Castellana és una de les principals artèries de la ciutat i es considera un important centre comercial, financer i de negocis. Està flanquejada per edificis emblemàtics, com torres d’oficines, hotels, botigues i l’Estadi Santiago Bernabéu, l’estadi del Reial Madrid. A més, és una important via de transport i alberga diverses estacions de metro i parades d’autobús”.

🔸  I per acabar li preguntem en català quants km té la Gran Via de Barcelona i ens contesta que “a diferència de Madrid, Barcelona no té una Gran Via”. I li tornem a preguntar quin és el carrer més llarg d’una ciutat espanyola i ara ens diu que la Gran Via de Madrid amb 1,3 km. No era l’avinguda del General Perón o el passeig de la Castellana? I Barcelona no té Gran Via?

“Em disculpo per la confusió anterior. A diferència de Madrid, Barcelona no té una Gran Via. Aquesta és una denominació que es troba a altres ciutats d’Espanya com Madrid o Bilbao, però no a Barcelona. A Barcelona, l’avinguda més coneguda que es pot assemblar a una Gran Via és l’Avinguda Diagonal, que travessa la ciutat des de l’oest fins a l’est. L’Avinguda Diagonal té una longitud aproximada de 11 quilòmetres, estenent-se des del barri de Les Corts fins al barri de Sant Martí. És una àmplia avinguda amb importants punts d’interès, edificis, comerços i zones residencials al llarg del seu recorregut”.

“El carrer més llarg d’una ciutat espanyola és el carrer de la Gran Via de Madrid. Aquesta ampla avinguda travessa la ciutat de Madrid des del sud-oest fins al nord-est. Té una longitud total d’aproximadament 1,3 quilòmetres. La Gran Via de Madrid és coneguda per la seva arquitectura impressionant, els seus edificis emblemàtics, les botigues, els teatres i l’animació constant. És una de les artèries més importants de la ciutat i un important punt de referència per a locals i visitants”.

Després d’aquests cinc exemples, us ha quedat clar quin és el carrer més llarg d’Espanya? Us fiaríeu del ChatGPT per fer un treball, un article periodístic o simplement de la informació que ens facilita?

Tags: ChatGPT

Notícies semblants: