L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha donat l’alerta per la presència d’atropina i escopolamina en un lot de galetes sense gluten amb llavors de xocolata de la marca francesa Gerblé, procedents de França i distribuïdes per tot el país.
L’atropina i l’escopolamina (ingredient principal de la burundanga) són dos alcaloides que s’extreuen d’algunes plantes i que en dosis adequades són utilitzats per l’elaboració de medicaments, però també s’utilitza com a droga per sedar a les persones amb finalitats il·lícites, com cometre robatoris o agressions sexuals. Malauradament en aquests darrers anys s’han donat força casos de noies a qui li han posat burundanga en les begudes per després poder agredir-les sexualment. Sovint quan es desperten no recorden que ha passat.
La presència d’aquestes substàncies en les galetes va ser detectada a Catalunya i des d’aquí es va comunicar a l’AESAN, a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI), que ha donat l’alerta.
El lot afectat és el 51914913, amb data de caducitat 20/09/2023 de les galetes sense gluten amb llavors de xocolata, de la marca Gerblé, envasades en paquets de cartó de 150 grams. Es demana a tot el que tingui aquestes galetes a casa s’abstinguin de consumir-les i les retornin a l’establiment on les van comprar.
⚠️ Alerta por presencia de atropina y escopolamina en galletas con pepitas de chocolate sin gluten.
🚫 No consumir
▶️Nombre: Gerblé sin gluten. Galletas con pepitas de chocolate.
▶️ Marca: Gerblé
▶️ Lote: 51914913
📌 https://t.co/7h2WCcstMl pic.twitter.com/F3RrORPgor— AESAN (@AESAN_gob_es) July 7, 2023